17:26, 30.11.2019Izvor: Radio Kontakt plus

Prof. dr Grujičić: Sve veći broj dece obolele od tumoraDirektorka Instituta za onkologiju i redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu, dr Danica Grujičić, ukazala je danas u Kosovskoj Mitrovici na to da je sve veći broj dece obolele od tumora, koji su ranije bili rezervisani samo za starije osobe.

prof-dr-grujicic-sve-veci-broj-dece-obolele-od-tumora

Radio Kontakt Plus

„Deca nam više obolevaju nego što je ranije bilo. Tumori se ponašaju, čak i oni koji imaju povoljnu genetsku strukturu, potpuno neočekivano i vi više ne možete ništa predvideti”, ukazuje prof. dr Grujičić.

Broj pacijenata je sve veći, zakrčenost onkoloških ustanova je sve veća, takođe upozorava. U prilog tome govore i podaci platforme Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS), gde se u 2018. godini pojavilo 58.456 novih pacijenata obolelih od maligniteta.

“Mi smo došli do određenih podataka preko programa IZIS, gde vi sada na osnovu samo jednog priključka na dugme, možete da vidite sasvim jasno koliko je novih, a koliko je starih pacijenata.“

Prvi Kongres lekara KiM koji je organizovan povodom 50 godina Medicinskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, okupio je preko 70 eminentnih srpskih lekara, fizičara za nuklearnu medicinu, hemičara, profesora…

Na Kongresu je bilo reči o posledicama NATO bombardovanja na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Samo Vladina Komisija za ispitivanje posledica NATO bombardovanja 1999. koja mora biti sastavljena isključivo od stručnih ljudi, može najbolje uraditi analizu i dati najbolje odgovore na to kakve su posledice po životnu sredinu i zdravlje stanovništva u Srbiji, smatraju srpski stručnjaci.

Profesor dr Grujičić ističe da je izostala reakcija koju su naučnici očekivali kada je pre dve i po godine grupa srpskih lekara, hemičara i fizičara, pokrenula inicijativu da se posle dve decenije zvanično i naučno utvrde prave posledice NATO bombardovanja, uprkos tome što je prošle godine formirana komisija u skupštini Srbije.

“Koordinaciono telo koje je bilo planirano da bude sastavljeno od naučnika iz svih delova Srbije, u koji je trebalo uključiti sve univerzitete, uključujući i univerzitet u Kosovskoj Mitrovici - telo koje je trebalo da omogući da mladi ljudi doktoriraju na ovoj temi, da svoje radove publikuju u časopisima… I kada vi imate na jednu temu, iz više oblasti 50 časopisa, u kojima će se objaviti vaš rad, to je dokaz šta su nam uradili 1999. godine.”

Nažalost, dodaje ona, iz nekog razloga, ne postoji zaključak Vlade i koordinaciono telo četiri ministarstva ne postoji. 

“Mi ne postojimo zato što ne postoji zaključak vlade. Zaključak vlade ne postoji već godinu dana, to smo saznali početkom ove godine. Svi su obećavali, svi su pokazivali veliku želju da se to uradi na jedini mogući način bez politike, bez strasti, bez ikakvih predrasuda, pa makar mi ne bili u pravu. Mi nismo još uvek formirani, nadamo se da ćemo uskoro biti.”

Izlaganje profesorke Danice Grujičić poslušajte u audio prilogu.

Samo oni koji nemaju dobre namere kažu da posledica nema, pitanje je kolike su one, reči su profesora Aleksandra Ćorca sa Katedre za preventivnu medicinu Medicinskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici .

“Mi kao društvo treba da se zapitamo kakvi smo ako smo dozvolili da posle 20 godina postavljamo pitanje na koje je davno trebalo da damo odgovore.” 

Profesor Ćorac je mišljenja da je potrebno jasno utvrditi koje su posledice bombardovanja po životnu sredinu i zdravlje stanovništva i da se jasno dođe do zaključaka koji će ukazati koje mere mi kao društvo treba da preduzmemo da bismo rizike po stanovništvo smanjili i iste eliminisali, ukoliko za to postoji mogućnost.

Današnjem simpozijumu su prisustvovali: dr Zorka Vukmirović i Milica Tomašević sa Instituta za fiziku, Jagoš Raičević i Dragoljub Antić sa nuklearnog instituta Vinča, profesor Ratko Kadović sa Šumarskog fakulteta, profesor Dragan Manojlović sa Hemijskog fakulteta, profesor Jasmina Vujić sa Berklija, Goran Belović sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, profesor na VMA Branka Đurović, profesori Momčilo Mirković i Slađana Đukić sa Katedre za preventivnu medicinu fakulteta u Kosovskoj Mitrovici i mnogi drugi.


Tagovi: ObrazovanjeNATO

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije