Projekcija dokumentarca “Moje pozajmljeno nasleđe” večeras u Gračanici

Projekcija dokumentarnog filma “Moje pozajmljeno nasleđe” (My borrowed heritage) mlade Holanđanke, Efi Derksen (Efie Derksen) o folkloru bivše Jugoslavije na balkanskoj turneji, ...
Image

Specijalni gosti biće Efi Derksen, autorka filma i Hans Derksen, autor muzike.

Efi se još kao mala preko svojih roditelja zaljubila u naš folklor, a potom počela da posećuje КUD „Veselin Masleša“ u Banja Luci, navode organizatori.

“Oduševljena bogatstvom folklora i njegovim postojanjem, zabrinuta za njegovu budućnost, ali i sa željom da svetu pokaže da sa naših prostora ne dolaze samo ratne price, Efi je snimila ovaj dokumentarni film. Putovala je sa malom ekipom kroz Bosnu i Srbiju kako bi otkrila priče koje se kriju iza scenskog folklora. Od starijih osoba odevenih u tradicionalnu odeću u planinama do dece koja igraju u Beogradu i od graditelja frule do izvođača na Evroviziji. Ova mlada Holanđanka nas na veoma zanimljiv i emotivan način upoznaje sa našom tradicijom, kroz prizmu njenog viđenja. Film koji svako treba pogledati, kako zbog edukativne strane koju sadrži, tako i zbog podizanja svesti kod nas samih”, stoji u saopštenju.

Organizatori događaja su Ansambl „Venac“ i portal „Gračanica online“.

Film je prikazan u Banja Luci i u Vrnjačkoj Banji, dok su dogovorene projekcije u Gračanici 31. avgusta, Leskovcu 2. septembra u Narodnom muzeju u Leskovcu, i u Beogradu 6. septembra u Etnografskom muzeju u Beogradu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.