Promocija fotomonografije „Manastir Gračanica na razglednicama i fotografijama 1878-2021.“ sutra u Gračanici

U Domu kulture „Gračanica“
Image
Foto: Dom kulture „Gračanica“

Fotomonografija „Manastir Gračanica na razglednicama i fotografijama 1878-2021. godine“, autora Marka Markovića, biće promovisana sutra, 18. oktobra, u Galeriji Doma kulture „Gračanica“, u 19.00 časova.

Fotomonografiju čini 310 razglednica i fotografija manastira Gračanica nastalih u periodu od 1878. do 2021. godine, na njima se može videti život, stanje, promene i mnoge znamenite ličnosti koje su posetile manastir Gračanicu.

„Ovom fotomonografijom se otvara izdavačka edicija Baština kojim se u okviru arhiva osvetljava bogato kulturno-istorijsko nasleđe na Кosovu i Metohiji i ukazuje na njenu permanentnu ugroženost“, navode organizatori.

Na promociji će govoriti Marko Marković, istoričar i direktor Arhiva Кosova i Metohije, Nemanja Dimitrijević istoričar i jeromonah Isidor (Jagodić), zamenik rektora Srpske pravoslavne Bogoslovije Sv. Ćirila i Metodija u Prizrenu.

Organizatori događaja su Arhiv Кosova i Metohije, Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština.

Pokrovitelji su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Кancelarija za Кosovo i Metohiju uz nesebičnu podršku Eparhije raško-prizrenske.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.