Promocija fotomonografije „Manastir Gračanica na razglednicama i fotografijama 1878-2021“ sutra u Osojanu

Promocija i izložba fotomonografije “Manastir Gračanica na razglednicama i fotografijama 1878-2021. godine”, autora Marka Markovića, biće održane sutra, 5. decembra, u Osojanu.
Image
Foto: Dom kulture „Gračanica“

Nakon Gračanice i Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu, Arhiv Кosova i Metohije nastavlja sa promocijom svoje izdavačke i izložbene delatnosti širom Кosova i Metohije.

Fotomonografiju čini 310 razglednica i fotografija manastira Gračanica nastalih u periodu od 1878. do 2021. godine. Na njima se može videti život, stanje, promene i mnoge znamenite ličnosti koje su posetile manastir Gračanicu.

„Razglednica poslata iz Gračanice svojevrsni je posrednik između ljudi koji su bliski, kojih se setimo na mestu gde progovara celokupna nacionalna istorija, koje posredno podsećamo na zavet davno dat, koji nas obavezuje i koji treba ispuniti'“, zapisao je u recenziji knjige, akademik Ljubodrag Dimić.

Predgovor knjizi napisao je jeromonah Isidor (Jagodić), zamenik rektora Srpske pravoslavne Bogoslovije Sv. Ćirila i Metodija u Prizrenu.

„Želeći da Gračanicu ponesu sa sobom, znani i neznani su je slikali i fotografisali, a to čine i danas“, naveo je otac Isidor.

„Ovom fotomografijom se otvara izdavačka edicija ‘Baština’ kojim se u okviru Arhiva osvetljava bogato kulturno-istorijsko nasleđe na Кosovu i Metohiji i ukazuje na njenu permanentnu ugroženost“, navode iz Doma kulture „Gračanica“.

Na promociji, koja će biti održana u OŠ „Radoš Tošić“ u Osojanu, govoriće Marko Marković, istoričar i direktor Arhiva Кosova i Metohije, Aleksandar Stević, istoričar, Ivan Vuković, direktor Doma kulture „Sveti Sava“ u Osojanu i Nemanja Dimitrijević, istoričar.

Početak događaja zakazan je za 13.00 časova.

Organizatori ovog događaja su Arhiv Kosova i Metohije u saradnji sa Domom kulture „Gračanica“, Galerijom umetnosti „Prištin“a i Domom kulture „Sveti Sava“ iz Osojana.

Pokrovitelji izložbe su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Кancelarija za КiM i Eparhija raško-prizrenska.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.