Promocija knjige „Autonomija Кosova i Metohije u Srbiji 1945-1969“ u Gračanici

Promocija knjige „Autonomija Кosova i Metohije u Srbiji 1945-1969“ autora istoričara Igora Vukadinovića, biće održana sutra, 14. novembra, 19.00 časova u čitaonici „Darinka Jevrić“ u Gračanici.
Image
Foto: Dom kulture „Gračanica“

Кnjiga hronološki obuhvata period od 1945. godine, kada je autonomija zvanično uspostavljena, do 1969. godine, kada je došlo do njene korenite transformacije kroz ustavne promene i donošenje Ustavnog zakona Socijalističke Autonomne Pokrajine Кosovo.

„Autor u knjizi prikazuje istoriju autonomije Кosova i Metohije, ali i rekonstruiše političke, društvene, ekonomske i kulturne procese koji su se na ovom prostoru odvijali od formiranja prvih samoupravnih organa vlasti Кosova i Metohije u poslednjoj fazi Drugog svetskog rata do preobražaja kosovskometohijske autonomije u Socijalističku Autonomnu Pokrajinu Кosovo i faktičke suspenzije republičke vlasti na tom prostoru“, navode iz Doma kulture „Gračanica“.

Igor Vukadinović rođen je 1990. godine u Novom Sadu. Osnovne i master studije istorije završio je na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Doktorirao je 2020. godine na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Njegovo polje interesovanja su savremena srpska i balkanska istorija, sa posebnim akcentom na autonomiju Кosova i Metohije i srpsko-albanske odnose. Za monografiju „Autonomija Кosova i Metohije u Srbiji (1945–1969)“, dobio je nagradu Matice Srpske za istoriju „Ilarion Ruvarac“ za 2021. godinu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.