15:50, 17.05.2022 Izvor: Radio Kontakt Plus

Promovisan sajt o pozitivnim glasovima u srpsko-albanskim odnosimaPrvi veb-sajt “Srpsko-albansko prijateljstvo” koji sadrži vizuelno, tekstualno i dokumentarno znanje o srpsko-albanskim odnosima na srpskom, albanskom i engleskom jeziku, a koji je pokrenula nevladina organizacija “Aktiv”, promovisan je juče u severnom delu Mitrovice.

promovisan-sajt-o-pozitivnim-glasovima-u-srpsko-albanskim-odnosima

Foto: NVO "Aktiv"

Građa obuhvata pedesetak kompletnih knjiga o srpsko-albanskim odnosima, posebno onih koji imaju afirmativni karakter ili teže pomirenju, te više stotina publikacija iz svih oblasti srpsko-albanskih odnosa.

Sajt je mala biblioteka o srpsko-albanskim odnosima, od novinskih članaka do akademskih radova, Aleksandar Pavlović, sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, koji je ujedno i jedan od autora pomenutog sajta.

“Naš cilj nije da napravimo potpunu bibliografiju. Skupili smo radove ljudi koji su poslednjih decenija pisali, i to one koji formiraju pozitivne teme, jer želimo da promovišemo one glasove koji imaju određenu pozitivnu konotaciju o srpsko-albanskim odnosima”, rekao je Pavlović koji je i autor knjige “Imaginarni Albanac”.

Prema oceni direktora NVO „Aktiv“, Miodraga Milićevića, novi sajt “Srpsko-albansko prijateljstvo” predstavlja kvalitetan materijal koji se može koristiti posebno danas u vremenima koja nisu obećavajuća u pogledu opšteg dijaloga.

To je “tračak nade u percepciji postojeće realnosti”, rekao je on.

Kako je kazao, druga strana Kosova se retko kad čuje i vidi i u javnosti i u medijima.

“Kad pogledate medije, pozitivne priče stoje u zapećku, niko ne obraća pažnju jer teme diktiraju potrebu da se sadržaj proda. Sa druge strane i pozitivne priče prođu mimo pažnje šire javnosti jer na dnevnom nivou imate poplavu drugih vesti, jezik govora mržnje. Ovo je nesposobnost ili neuspeh političkih elita da u javnom prostoru demonstriraju politiku kulture dijaloga”, istakao je Milićević.

Osnivačica Centra za istraživanje, dokumentaciju i publikacije, Nora Ahmetaj, izjavila je da nedostaju zajedničke i pozitivne priče iz života obe zajednice.

“Ja ne vidim zajedničku tačku ili priču da mediji pokriju, jer smo mi otrovani zaraženi političkim debatama. Pitanje je koliko stvarno mi živimo zajedno, da li je zaista tačno da delimo naše vrednosti, da li znamo dovoljno jedni o drugima”, istakla je Ahmetaj.

Izvršni direktor Fonda za humanitarno pravo Kosovo, Bekim Bljakaj, istakao je da ovaj sajt poseduje važan sadržaj u trenutku kada ima tenzija u odnosima dve strane.

“Smatram da je jako bitno da oni koji su zainteresovani, posebno mladi, da imaju jedan izvor informacija o srpsko-albanskima, posebno o odnosima kroz istoriju”, izjavio je Bljakaj, dodajući da mediji i dalje imaju ulogu koja nije baš najpozitivnija.

“Znamo kakvu su ulogu mediji imali u prošlosti tokom konflikata i raspada Jugoslavije, i zbog toga snose deo krivice, pomagali su da se ojačaju predrasude. I danas se i dalje obe strane gledaju kroz etničku prizmu, iako ima medija koji pokušavaju da informišu javnost na pravi normalan način”, rekao je Bljakaj.

O sajtu “Srpsko-albansko prijateljstvo” 

Građa obuhvata:

- pedesetak kompletnih knjiga o srpsko-albanskim odnosima, posebno onih koje imaju afirmativni karakter ili teže pomirenju;

- pojedinačne radove pedesetak autora i više stotina publikacija iz svih oblasti srpsko-albanskih odnosa;

- video-bazu koja sadrži intervjue s petnaestak istaknutih srpskih i albanskih intelektualaca, kao i lokalnih aktivista, koji su ponudili odgovore na teme o mogućnostima zajedničkog života, istorijskog pomirenja i prijateljstva između Srba i Albanaca;

- obiman materijal od oko 500 vesti i medijskih napisa na temu srpsko-albanskog dijaloga, objavljen u proteklih 5 godina i

- različitu arhivsku građu, poput poznatijih dokumentarnih i/ili igranih filmova i informacija o zajedničkim publikacijama, pozorišnim predstavama, javnim ličnostima i glumcima koji su živeli u obe sredine, linkove za prethodne važne projekte i drugo.

“Veb-sajt nudi mnoštvo primera prijateljstva, saradnje, zajedničkih istraživanja, intervjue, edukativni sadržaj o srpsko-albanskim odnosima, dokumente i tekstove od zajedničkog interesa i drugu srodnu građu, koju nastojimo da popularizujemo i učinimo široko dostupnom”, saopštili su iz NVO Aktiv i Instituta za filozofiju i društvenu teoriju iz Beograda.

Veb-sajt je deo projekta „Unapređenje srpsko-albanskog prijateljstva” koji sprovodi NGO Aktiv u partnerstvu sa Institutom za filozofiju i društvenu teoriju iz Beograda i Evropskim pokretom u Srbiji, uz podršku Švajcarske ambasade u Prištini.
Tagovi: AlbanciSrbiNVOAktivizamMitrovica

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije