Proslavljen Miholjdan u Velikoj Hoči

Liturgijom, kulturno umetničkim programom i degustacijom vina obeležen je Miholjdan u Velikoj Hoči. Događaju su prisustvovali vernici koji su stigli iz svih krajeva Kosova i Metohije.
Image

Miholjdan se od 1992. godine proslavlja kao slava Velike Hoče.

Simbolično se na Miholjdan zatvara sezona berbe grožđa u orahovačkom vinogorju.

U crkvi Svetog arhiđakona Stefana, liturgiju je služio episkop novobrdski Ilarion.

Vladika je u besedi govorio o značaju današnjeg praznika za ovaj kraj, kao i o svetitelju koji se danas proslavlja.

„Posebno na ovom mestu i u ove dane treba da se sećamo koliko je bitan prinos Bogu i da ceo naš život treba da bude prinos Bogu. Neka bude prinos Bogu i to što trpimo nepravdu neku, što je komšija dobio više nego što sam dobio ja, što se ovaj zaposlio pre mene… To je sve prionos koji mi dajemo Bogu, zato što smo mi izloženi neprekidno napadu besmisla, neprekidnom napadu greha koji je oko nas i u nama. Mi treba da preradimo to u sebi, da se isčistimo od svega onoga lošega što se hvata u nama. Treba da se okrenemo smislu, da u svemu vidimo lepotu Hristovu“, poručio je vladika Ilarion.

Nakon luturgije organizovan je kulturno-umetnički program u lokalnom Domu kulture.

Jedan od osnivača „Miholjdanskih svečanosti“, pesnik Ratko Popović, izrecitovao je na sceni pesme „Kosovo“ i „Simonida“.

Popović je rekao da u Veliku Hoču treba stalno dolaziti.

„Veliku Hoču treba voleti, treba doći i videti ovu lepotu i znamenitosti. Treba i drugi Srbi ovde da dođu, da se pričeste ne samo vinom, nego i da pronađu sebe. Ovde imaju šta da vide, imaju šta da čuju od ovih ljudi“, dodao je Popović.

U programu su učestvovali i „Fenečki biseri“, koji su otpevali svoju novu pesmu o Velikoj Hoči.

Takođe, deo programa bili su i Pavlina Radovanović i Ansambl „Venac“.

Potom je otvorena izložba slika, organizovana je degustacija vina, kao i izložba predmeta domaće radinosti u Gospodarskoj kući.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.