Proslavljena Sveta Petka u Straži

Pred više desetina vernika u novobrdskom selu Straža, danas je obeležena seoska slava - Sveta Petka.
Image

To je ujedno i hramovna slava crkve u Straži posvećene Svetoj Petki koja je sagrađena još u 14. veku u vreme uspona srednjovekovnog grada Novog Brda, čuvenog po rudnicima srebra i zlata.

Liturgiju je služio paroh stražački, jerej Bojan Jevtić, koji je podsetio vernike na reči Gospoda: „Evo stojim pred vratima srca tvoga i kucam. Ko čuje i otvori ući ću k njemu i ostaću sa njim“.

Sveta Petka je veliki praznik za meštane Straže, koji se slavio odvajkada. Nekada, kada je bilo više ljudi, sve je bilo i svečanije, i veselije, kaže za RTV Puls Mileva Cvetković.

Pre 1999. godine, u Straži je živelo oko 500 Srba, danas nešto više od 300.

I ove godine ispoštovan je drevni srpski običaj „osvećenje masla“ kada domaćini donose svoje brašno iz kuća na osvećenje.

Srpska pravoslavna crkva 8. avgusta proslavlja Svetu velikomučenicu Paraskevu Rimljanku, poznatiju kao Trnova Petka. Živela je u drugom veku. Rodom Rimljanka, prepodobna mučenica Paraskeva, odrasla je u hrišćanskoj, veoma imućnoj porodici. Posle smrti roditelja, nasledstvo je podelila sirotinji i zamonašila se. Zbog vere u Gospoda, zatvarana je i mučena i na kraju posečena mačem, po naređenju kneza Tarasija. Kasnije je, po nalogu bugarskog kralja Asena prenesena u Trnovo i sahranjena u crkvi nazvanoj njenim imenom, a potom su njene mošti prenete u Carigrad.

Sveta Petka je česta porodična slava Srba u Kosovskom Pomoravlju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.