Protest Srba u Štrpcu: Želimo mir, bezbednost, sigurnost

U centru Štrpca okupilo se više hiljada Srba sa čitavog Kosova, protestujući zbog napada na S. S. i M. S. u Gotovuši na Badnji dan i prebijanja S. T. u Klokotu na Božić. ...
Image

Protest je počeo par minuta posle podneva, himnom „Bože pravde“.

Pred okupljene je najpre izašla Huanita Račićević, supruga Dimitrija Račićevića – bivšeg direktora za urbanizam u Opštini Štrpce, koji je uhapšen u akciji „Brezovica“ krajem 2021. godine.

„Pitam kada će prestati strepnja za živote naše dece? Od prekjuče se više ne čuju osmesi i graja dece na ulicama. Tišina i jeza, sablasnost i strah. Svaki roditelj, baka i deka sada se plaši za sigurnost svoje dece. Ko to nama brani da slobodno dišemo? Ko to nama brani se slobodno krećemo i da slavimo najveći hrišćanski praznik“, upitala je ona.

Dodala je da je prošlo više od godinu dana kada su počeli napadi na „čitav narod Sirinićke Župe“.

„Hapse, maltretiraju, zastrašuju, pucaju. Još koliko Stefana i Miloša treba da se bori za svoj život? Pre dva dana smo pokazali da smo jedan narod, ujedinjeni, stali smo goloruki nasred puta i branili živote naših najmilijih, branili živote Stefana i Miloša. Ne mogu ni da zamislim kako se osećaju njihovi roditelji. Bojite se majčinih suza, suza dečijih. Svačije dete je moglo biti na Miloševom i Stefanovom mestu. Ako je neko sumnjao u Božje postojanje, pre dva dana se uverio da je najjači i da postoji. Ne smemo da dozvolimo da nas gaze, zastrašuju, da pucaju na našu decu“, kazala je Račićevićeva.

Direktor OŠ “Rajko Urošević”, Stojan Marinković, rekao je da su se okupili na najradosniji praznik kako bi uputili podršku povređenim momcima iz Gotovuše i Klokota.

„Okupili smo se u miru da pokažemo svoju zabrinutost i nezadovoljstvo. Pitamo se ovih dana, zar je moralo ovo da se desi? Zašto se ovo desilo? Srpski narod oduvek na ovim prostorima proslavlja praznike. Paznici kao što je Božić mire nas i jačaju našu veru. Ovo je poruka koju šaljemo – želimo mir, bezbednost, sigurnost. Ne tražimo mnogo, samo da naša deca bezbrižno odrastaju, idu u školu i da se bezbrižno bude. Mi verujemo u suživot sa našim komšijama Albancima, samo u miru možemo izgraditi bolju budućnost za sve nas“, zaključio je Marinković.

Okupljeni su nosili transprente na kojima je pisalo “Štrpce je Srbija”, “Pomoravlje uz braću iz Štrpca”, “Mi samo želimo mir”, “Stefane srce srpsko junačko”, “Evropo za šta su naša deca kriva” itd.

Prisutnima su se obratili predsednik Srpske liste Goran Rakić i gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić.

Rakić: Ne smemo se predati

„Moja poruka je da se ne smemo predati. Ako S. S. (11) nije pognuo glavu pred uperenim pištoljem i nije se predao – ko od nas sme da posustane i da se preda?! Sloga i borba mirnim i demokratskim sredstvima – naše su najjače oružje, kojim ćemo da se odupremo antisrpskom diktatorskom režimu Aljbina Kurtija“, rekao je predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Kazao je da nije napadnut nijedan Albanac, tokom barikada koje su na severu Kosova bile 20 dana.

„Nismo želeli da damo povoda Kurtiju, da njegovi sledbenici iskoriste to za napad na naše ljude južno od Ibra. Želeli smo da na njihov poziv na rat odgovorimo pozivom na mir i to poručujemo danas, drugog dana Božića. Verujemo da mir nema alernativu. Ipak, želim da vas obavestim da se teror Aljbina Kurtija nastavlja, kako ovde u Štrpcu tako i na severu Kosova“.

Rakić je dodao da su pre par dana prekopani putevi i da su meštani srpskih sela u opštini Leposavić odsečeni od sveta.

„Na tvrđavi Zvečan, gde se ponosno vijori srpska trobojka, šetaju Kurtijevi policajci pokušavajući da isprovociraju naš narod. Postavljaju neke punktove i sa dugim cevima pretresaju ljude sa malom decom. Kurti se toliko zaigrao, da je mislio da su se Srbi sklanjajući barikade pokleli, da su se uplašili. On ne shvata da smo to učinili kako bi sačuvali mir, a ne zato što ga se iko na severu plaši. Ko se plaši videlo se tih 20 dana kada nije smeo da priviri na sever, a njegov safari ministar se švercovao do prelaza“, kazao je Rakić.

Napomenuo je da se čelu kosovskih institucija nalazi čovek koji je „zaslepljen mržnjom“.

„Čovek sa kojim se ne može pregovarati. Nismo podržali njegovu vladu, jer smo znali da će se njegova politika zasnovati na ugnjetavaju Srba. Sa svojim saradnicima, dok sam bio ministar, ukazivao sam na to da je potrebno prestati sa maltretiranjem Srba. Pozivao sam Kurtija i njegove poslušnike da poštuju Srbe“, objasnio je predsednik Srpske liste.

Rakić je naveo da u borbi za opstanak na ovim prostorima imamo podršku države Srbije i predsednika Aleksandra Vučića.

„Odavde nema nazad. Živela Srbija“, zaključio je on.

Jevtić: Neće nas uplašiti oni koji pucaju

Gradonačelnik Štrpca, Dalibor Jevtić, rekao je da se nisu organizovali skup samo zbog pucnjave na decu, već u želji da poruče da će ostati na Kosovu i Metohiji, bez obzira na sve.

Jevtić je najpre okupljenima preneo pozdrave srpskih momaka koji su ranjeni na Badnji dan.

„Svaka srpska glava je ovde i Stefan i Miloš. Sa ovog mesta šaljemo poruku da nećemo odustati, da nas neće uplašiti oni koji pucaju i oni koji pokušavaju na različite načine da nas sa ovih prostora proteraju. Ovoliki broj ljudi koji je danas došao – jasna je poruka onima koji godinama i decenijama na različite načine žele da nas oteraju, da nisu uspeli, da smo mi jedinstveni i složni i to je naša najveća snaga“, kazao je.

Naveo da je da nikada na nijednom održanom protestu nije bilo incidenata.

„Mir kao glavna poruka. Jasno je ko ovde želi suprotno. Na drugi dan Božića, umesto da ovaj praznik proslavljamo baš onako kao što smo želeli, da Badnji dan obeležimo kako treba, mi smo morali protestom da dignemo glas protiv pucnjave u srpskog dečaka i mladića. Zašto? Samo zato što su Srbi, što su poneli badnjak koji su hteli da odnesu svojim domovima“, kazao je Jevtić.

Protestu u Štrpcu prisustvovali su gradonačelnici, predstavnici privremenih opštinskih organa, direktori osnovnih i srednjih škola itd.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.