Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Beograd: Završen studentski protest, upućen zahtev da se odbaci predlog EU za Kosovo

Kod Ustavnog suda u Beogradu završen je još jedan protest "Studenti za Kosmet", piše list Danas. Okupljeni su poslali poruku da u potpunosti treba odbaciti predlog EU za ...
Image

Nekoliko stotina građana okupilo se danas kod Filozofskog fakulteta, na poziv studenata Univerziteta u Beogradu koji se protive prihvatanju evropskog predloga za Kosovo i Metohiju.

Organizatori protesta su Inicijativni odbor studenata Univerziteta u Beogradu i grupacija „Srpska omladina za Kosmet“.

Među okupljenima bili su profesori pomenutog univerziteta, poput Časlava Koprivice koji je član Pokreta za odbranu Kosova i Metohije, kao i Zvonko Veselinov – odbornik Nove demokratske stranke Srbije u Skupštini Beograda.

Organizatori su se na početku protesta ogradili od svih mogućih provokacija i nasilja, poručivši da je reč o mirnom i demokratskom mitingu.

Zatražili su da se u Ohridu javno i u celini odbaci predlog Evropske unije, napuste pregovori u Briselu i započnu razgovori pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, zbog “neobjektivnog položaja Unije i ignorisanja Rezolucije 1244 SB”.

Marija Mijović iz HO „Srpska omladina za Kosmet“, rekla je da je deo ovog skupa uprkos tome što će im humanitarni rad biti možda ugrožen.

Pozvali su na protest i narednog utorka, kao i na protest Nove DSS, Zavetnika, POKS i Dveri 17. marta, kao i na moleban SPC.

Došlo je do manjeg incidenta po završetku događaja, kada se Suzana Lazarević – aktivistkinja koja često prisustvuje desničarskim protestima, pokušala dokopati mikrofona kako bi se obratila okupljenima.

Organizatori su joj oduzeli mikrofon i kazali da je protest isključivo studentski.

Okupljeni su potom krenuli ka Ustavnom sudu.

Uzvikivali su poruke „Kosovo je srce Srbije“, „Krim je Rusija“, „Vučiću Šiptaru izdao si Srbiju“ itd.

Saobraćaj je bio blokiran na raskrsnici kod Skupštine.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.