13:50 | 16.01.2022 Izvor: Radio Kontakt Plus

Protest u Kosovskoj Mitrovici: Ne smemo dozvoliti da se rezultati referenduma prihvate sve dok se ne održi na KiMDvadesetak građana protestovalo je danas u Kosovskoj Mitrovici, nezadovoljni odlukom Prištine da se današnji referendum o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa ne održi na Kosovu i Metohiji. Nezadovoljni su i odlukom Beograda da na to pristane i da građane organizovano prevozi na glasanje u gradove centralne Srbije. 

protest-u-kosovskoj-mitrovici-ne-smemo-dozvoliti-da-se-rezultati-referenduma-prihvate-sve-dok-se-ne-odrzi-na-kim

Radio Kontakt Plus

Lider Građanske inicijative “Srpski opstanak” i inicijator protesta, Aleksandar Arsenijević, naveo je da se rezultati referenduma ne smeju prihvatiti sve dok se ne održi na celoj teritoriji Kosova i Metohije. 

“Vladi u Prištini poručujemo i od njih zahtevamo da sledeće nedelje održe referendum na Kosovu“, kazao je Arsenijević. 

Okupljenima je izrazio zahvalnost za, kako je istakao, hrabrost da izađu na protest i time pokažu da se protive ovim "sramnim odlukama". 

“Vi ste vredni kao jedan milion, možda i vredniji nego desetine miliona. Vi ste oni koji se bore za ovaj narod ovde, dok oni koji su trebali da nas zastupaju, naše probleme umesto da rešavaju ovde, oni rešavaju po gradovima centralne Srbije. Ovo je Kosovska Mitrovica, ovde žive Srbi i nealbansko stanovništvo, ovde žive građani i državljani Srbije“, podvukao je Arsenijević. 

Pozivajući se na to da su poslanici u kosovskom parlamentu juče usvojili rezoluciju protiv organizovanja referenduma za izmenu Ustava Srbije na teritoriji Kosova, te da se u jednoj od osam tačaka navodi da je “svim državljanima Republike Kosovo koji imaju i državljanstvo Srbije, garantovano pravo glasa putem pošte ili Kancelarije za vezu Srbije u Prištini“, učesnici protesta uputili su se preko glavnog ibarskog mosta ka Južnoj Mitrovici kako bi glasali u Pošti Kosova. 

Međutim, pripadnici Kosovske policije im nisu dozvolili da pređu u južni deo grada, navodeći na albanskom jeziku da “je po zakonima Republike Kosova referendum zabranjen”.

Učesnici protesta su se potom vratili u severni deo grada.

Tagovi: ProtestMitrovicaReferendum

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije