14:35, 26.01.2022 Izvor: RTS

Protest u Prištini protiv poskupljenja strujeUz moto "Ni cent više", nekoliko stotina ljudi okupilo se na protestu u Prištini, protiv poskupljenja struje na Kosovu.

protest-u-pristini-protiv-poskupljenja-struje

Foto: Kosovo Online

Okupljeni su od vlade i skupštine zahtevali da ne dozvoli poskupljenje struje, predviđeno od prvog februara.

Takođe, jedan od zahteva je da se nacionalizuje kompanija za distribuciju električne energije (KEDS).

"Aljbine lažljivče", "Nećemo da plaćamo za sever, blokirajte tarife", pisalo je na transparentima i uzvikivalo se među okupljenima, koji su svoje zahteve izneli ispred ulaza u zgradu vlade u Prištini.

Na predlog Regulatorne kancelarije za energiju (ERO) na Kosovu je do 28. januara otvorena javna rasprava o povećanju cene struje i novim tarifama za obračun.

Još jedan protest protiv poskupljenja struje zakazan ja za subotu, 29. januara.

Snabdevanje strujom na Kosovu trenutno je stabilno i nema restrikcija, ali je poslednjih dana povećana potrošnja zbog jako niskih temperatura.

Kompanija za distribuciju električne energije zatražila je od Regulatorne službe za električnu energiju povećanje cene struje od 30 do 40 odsto, zbog posledica povećanja uvozne cene struje.

Vlada u Prištini usvojila je zahtev Regulatorne kancelarije za energetiku (RUE) za povećanje cene električne energije za potrošače koji troše više od 600 kilovata električne energije mesečno, dok su ovom odlukom izuzeta preduzeća koja će, bez obzira na potrošenu količinu, struju plaćati kao i do sada.

Prema predlogu RUE, koji je odobrila vlada, potrošači koji potroše do 800 kilovata struje mesečno i oni koji troše i više od toga neće biti zaštićeni merama vlade, koja je izdvojila 75 miliona evra kako bi zaštitila privredne potrošače.

"Subvencija koju daje vlada efektivno utiče na to da se tarife poslovnih potrošača ne povećavaju i da se ne povećavaju računi za domaćinstva za potrošnju koja se može obezbediti postojećom tarifom iz lokalnih kapaciteta na Kosovu (do 600 kilovata mesečno)", navodi se u predlogu RUE objavljenom u ponedeljak, koji je vlada usvojila danas.

Novim tarifama potrošači sa 800 kilovata utrošene električne energije mesečno plaćaće struju više za 13,31 evro, dok će potrošači koji potroše 1.000 kilovata struje mesečno biti suočeni sa povećanjem cene struje od 24,62 evra.

O predlozima za povećanje struje raspravlja se i u skupštini, jer se opozicioni poslanici protive poskupljenju struje.

RTS
Tagovi: PrištinaElektrična energijaProtest

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije