22:38, 02.12.2020Izvor: Koha, Radio Kontakt Plus

Protest u Prištini zbog smanjenja kazne Darku TasićuMeštani Male i Velike Kruše i drugih okolnih sela, kao i stanovnici „celog Kosova“ protestovaće sutra ispred Palate pravde u Prištini zbog smanjenja zatvorske kazne Darku Tasiću, piše Koha.

protest-u-pristini-zbog-smanjenja-kazne-darku-tasicu

Foto: fakteplus.net

Kako se navodi, protest organizuju članovi porodica ubijenih Albanaca tokom sukoba na Kosovu.

Protest je zakazan za 11 sati.

Apelacioni sud u Prištini usvojio je žalbu odbrane Darka Tasića i prepolovio mu zatvorsku kaznu zbog navodno počinjenog ratnog zločina u selu Mala Kruša sa 22 na 11 godina.

Jedan od branilaca Darka Tasića, advokat Ljubomir Pantović, tada je izjavio za Radio Kontakt Plus da će odbrana, koja je sigurna u nevinost njihovog branjenika, najverovatnije iskoristiti vanredno pravno sredstvo pred kosovskim Vrhovnim sudom, a to je zahtev za zaštitu zakonitosti.

“To podrazumeva još jedno ispitivanje, ovog puta od najviše sudske instance na Kosovu, ako ne računamo Ustavni sud. Dakle, preispitivanje presude, da li je Tasić zaista kriv, ja i dalje tvrdim da nije, i da li je ta kazna adekvatna onom za šta je proglašen krivim. Dakle, da li je presuda u skladu sa zakonom ili i ona treba da se revidira.”

Protiv Tasića se u Osnovnom sudu u Prizrenu vodi postupak zbog navodno počinjenog ratnog zločina u selu Mala Kruša.

Uhapšen je 22. novembra 2017. godine na prelazu Brnjak kod Zubinog Potoka i od tada se nalazi u zatvoru visokog rizika kod Podujeva. Osuđen je krajem juna ove godine na 22 godine zatvora.

Prema postojećem zakonskom sistemu na Kosovu, kako je ranije za Radio Kontakt Plus pojasnio advokat Ljubomir Pantović, maksimalna predviđena kazna za ratni zločin je 15 godina zatvora.


Tagovi: AlbanciPrištinaSrbiProtestRatni zločin

Povezane vesti
Najčitanije


16:03, 05.03.2021

22:32, 01.03.2021


Najnovije