Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Protest zbog razmene zemljišta u Gračanici: Korupcija i lični interes

Odluka Skupštine opštine Gračanica kojom se razmenjuje deo katastarske parcele od 17 hektara u Gračanici za 18 ari privatnog puta u Čaglavici, naljutila je građane i izvela ih na ...
Image

Dvadesetak nezadovljnih građana okupilo se u Gračanici kako bi izrazili protest povodom usvajanja odluke Skupštine opštine od 28. septembra o razmeni zemljišta. Na trgu ispred zgrade opštine građani su potpisivali peticiju kojom se traži poništenje, kako navode, sramne odluke koju su usvojili odbornici a koja, kako se vidi u dokumentima koji su dospeli u javnost, podrazumeva razmenu 17 hektara društvenog zemljišta u Gračanici za 18 ari puta Čaglavici u vlasništvu Albanca Redže Šoše.

Pokretač protesta je bivši gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović koji tvrdi da će Opština Gračanica Albancu Redži Šoši koji je, kako kaže, stvarao profit prodajući kuće, sada napraviti ekstraprofit dajući mu parcelu u Gračanici.

“Time što će mu pokloniti jedan deo ili kompletnu parcelu, o tome još ne znamo do kraja, ali vrlo je verovatno da će svih 17 hektara biti razmenjeno za 18 ari, što je nenormalan odnos. Ovaj protest je i početak peticije da se pokuša da se spreči jedan opasan presedan jer se time uspostavlja novo pravilo da mnogi koji su sagradili naselja poslednju deceniju na ovom prostoru će isto tako nešto moći da potražuju“, kaže Stojanović.

Potpisivanje peticije će trajati narednih mesec dana, navodi on.

“Videćemo da sakupimo što više potpisa, a ono što je sasvim sigurno obavestićemo sve relevantne faktore, vrh politički u Beogradu, obavestićemo međunarodnu zajednicu u Prištini i tražićemo da intervenišu jer mi verujemo da postoje ozbiljne sumnje da se ovde radi i o korupciji jer ne postoji javni interes koji bi mogao da obrazloži ovu odluku, osim nekog ličnog, privatnog, koruptivnog interesa”, dodao je Stojanović.

“Srpska lista pokušava da ovo gurne pod tepih”

Stojanović veruje da je najveća odgovornost zbog usvajanja odluke na Srpskoj listi.

„Srpska lista ćuti jer za ovo znaju, zato što pokušavaju ovo da sakriju, zato što pokušavaju da ovo gurnu pod tepih. Mi o tome nećemo ćutati. Ovo je odgovornost vrha Srpske liste i oni će morati ovo ili da povuku ili da kažu – 'Da, mi smo ti koji rasturaju, uništavaju budućnost naroda koji ovde živi'“, kazao je bivši gradonačelnik Gračanice i nekadašnji zamenik kosovskog premijera.

Građani: Pljačka

Građani koji su došli na protest kažu da su razočarani ovakvom odlukom odbornika u SO Gračanica i rukovodstvom ove lokalne samouprave. I oni smatraju da je reč o korupciji koja bi mogla da utiče na demografsku sliku stanovništva u ovoj opštini.

„Ovo je pljačka srpske imovine, ako se daje uz bescenje, neće nas ni biti jednog dana ovde. Može sve da se obori, da se opozove, da se smeni, da se vrati na svoje“, kaže Novica Dimitrijević.

“Menja se jedan hektar za jedan ar, to nema nigde na svetu. 17 hektara za 17 ari. Plašimo se što se radi nešto nepošteno, pa nismo se mi juče rodili. Plašim se Boga i nepravde, nikoga više. Ne znam šta je uradila opština, ali nije dobro to što je uradila“, kazao je stariji građanin Gračanice.

Staniša Petrović iz Gračanice očekuje da će odluka biti oborena nakon peticije. On je uveren da iza svega stoji pojedinci sa severa Kosova, ali i SNS.

„Ovi naši predstavnici sa vrha SNS-a što rade je stvarno sramno. Više su oni iselili mlade ljude od 2012. godine nego što su uradili Albanci. Ovo što se sevisira sa severa je bruka i sramota”, kaže on.

Razočaran je što na protestu nije bilo više građana koji bi se pobunili protiv odluke SO Gračanica.

„Svi imaju neki interes u celoj ovoj priči, svi su sa nekim u nekoj rodbinskoj vezi i da se ne bi zamerili sa ovima koji su tu trenutno na vlasti. Straha možda i nema toliko, ali ljudi su oguglali na sve, svako gleda svoja posla. Evo, kafići su puni, niko ne izlazi. Radije tu sede i piju piće nego što bi dali podršku za ovakve neke sramne odluke“, kaže Petrović.

Podrška sa severa

Protest u Gračanici podržali su i predstavnici dve građanske inicijative sa severa Kosova, Aleksandar Arsenijević iz GI Srpski opstanak i Milija Biševac iz GI Zubin Potok i jedini opozicioni odbornik u tamošnjoj SO.

“Umesto nas, ovde su danas trebali da dođu policija i tužilaštvo. Ovaj slučaj ne treba da rešavamo mi, niti ovi ljudi, već da ovaj slučaj rešava zakon. Da se tolika naša dedovina daje za već izgrađenu 'Kopaoničku ulicu', to je nesvakidšanje, a naši bogovi nisu ni na Kopaoniku, ni na Olimpu, pa šta god oni mislili“, kazao je Aleksandar Arsenijević.

“Sličan primer se dešava i u Zubinom Potoku gde su otpočeli da grade neke nove baze Rosu specijalci oduzimanjem private imovine. Zakonom o eksproprijaciji koji je donesen nedavno oduzeli su privatna imanja i sada grade neke baze. Vi ste ovde u Gračanici nešto javno uradili jer opštinsku imovinu dele, u opštini Zubin Potok kažu da nisu dodeli imovinu, ali su šest meseci ćutali dok su baze bile u izgradnji i nikakav pomak nisu napravili“, rekao je Milija Biševac.

Kamen predstavnicima opštine

Na stolu gde je danas potpisivana peticija stajao je kamen koji simbolično označava obrazloženje gradonačelnice Ljiljane Šubarić koja je pomenuto društveno zemljište opisala kao kamenjar.

Po završetku protesta kamen je postavljen na ulazu u opštinsku zgradu zajedno sa porukom: „Ovo nije kamen, već naša rodna gruda“.

Ćutanje “do daljeg”

Novinari koji su pratili današnji protest pokušali su da dobiju izjavi i od zvaničnika Opštine Gračanica, međutim, posle konsultacija sa čelnicima lokalne samouprave jedan od službenika im je rekao da se “do daljeg nadležni u opštini neće oglašavati po ovom pitanju”.

Za sada se predsednica opštine Ljiljana Šubarić oglasila samo saopštenjem za medije, u kom je istakla da su tumačenja odluke SO proizvoljna i netačna, a da će vrednost zemljišta ocenjivati nadležna ministarstva.

Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.