Protesti na severu Kosova? „Beograd se krije iza građana“ koji će biti istureni da „prekriju neuspeh pregovarača“

"Kao predsednik Srbije vam kažem bukvalno više nemamo kud". "Odluka ima samo jedan cilj, da se proteraju Srbi sa Kosova i Metohije, da se napravi jedna nova Oluja...".
Image

Ovim rečima je inicijalno srpski predsednik, Aleksandar Vučić, reagovao na najave iz Prištine o preregistraciji na “RKS” tablice i uvođenje, kako to iz Prištine navode, reciprociteta za srpske lične karte.

Uoči sprovođenja ove odluke Predsednikova nova poruka je: „Očigledno je da oni žele krizu i da prave probleme. Veoma sam zabrinut zbog toga i videćemo kako će se stvari odvijati“.

Politički predstavnici Srba na Kosovu i Metohiji, Srpska lista – jesu se oglašavali, ali ne o odlukama Prištine. 

Iz Prištine poručuju – od 1. avgusta sprovodimo odluke. Ipak, građani su ostali uskraćeni za pojedine detalje. U Kosovskoj Mitrovici prvo nalepnice na „RKS“ tablice, u sredu i leci – „Nema predaje, KM ostaje“.

Građani između čekića i nakovnja, i u iščekivanju. Svakako su oni ti na koje će najviše uticaja imati odluke u Prištini, ali i eventualni dalji koraci Beograda na samom terenu.

Naši sagovornici – vlasnik RTV Mira iz Leposavića Nenad Radosavljević i potpredsednik Građanske inicijative Srpski opstanak Stefan Veljković se slažu – zvanični Beograd se krije iza građana koji ne učestvuju u dijalogu, a sa druge strane, upravo građani snose posledice neodgovorne politike. U skladu sa tim očekuju i reakcije na terenu.

„Građani su ti koji će da budu eksponirani u smislu da prekriju neuspeh pregovarača iz Beograda“, ocenjuje Radosavljević.

„Biće tu sigurno i nekakvih protesta, blokada, barikada, ali mislim da neće ići predaleko u tome, to će služiti narodu da se busa u prsa, da se politički lideri predstave kao ključni, važni, neizbežni, neizostavni faktor stabilizacije situacije, a to su ljudi na Kosovu koje je on (Aleksandar Vučić, prim. aut.) postavio, ali, ponavljam, da neće moći da idu predaleko, jer u suštini ni on neće to da im dozvoli“, dodaje.

Ističe i da je pitanje registarskih tablica nešto o čemu je razgovarano u Briselu u više navrata i da Priština pravi korake u skladu sa tim dogovorima.

Prema informacijama koje ima, kosovske institucije od 1. avgusta ubrzaće procedure dobijanja ličnih dokumenata i dokumenata potrebnih za preregistraciju, kako bi u što kraćem roku građani dobili potrebne papire:

„Tako da to prihvati što veći broj stanovnika koji se protive svemu ovom i koji ne vole što se ovo dešava“.  

Veljković podseća da je za 1. avgust zakazana i konstitutivna sednica Skupštine Srbije, dodajući da očekuje „pompezne i nerealne pretnje“ predsednika Srbije i njegovih najbližih saradnika upućene na račun kosovskih vlasti, a koje su više puta ponavljane u javnosti – “upad” na sever i pokušaj proterivanja.

“Stvar je u tome što ultranacionalisti iz redova Samoopredeljenja i kosovske vlade jedva čekaju takve u realnosti neutemeljene pretnje. Tako im srpski zvaničnici daju vetar u leđa da dobiju na važnosti kod svog biračkog tela. Pritom se time stvara privid da se država Srbija brine o građanima Srbije na Kosovu i Metohiji, iako to i nije tako. Drugim rečima, i vuk sit i ovce na broju.”

On dodaje da je reakcija zvaničnog Beograda zapravo najnevažnija, jer je „zvanični Beograd dozvolio da se dođe u stanje u kom se prelepljuju srpske registarske tablice“.

Zato se, objašnjava, preregistracija na „RKS“ tablice ne razlikuje mnogo od stiker režima, kao i odluke o ličnim kartama, s tim što će ova odluka, dodaje Veljković, još više da uspori prelazak administrativne linije.

„Očekujemo da će ponovo narod da šalju na barikade uz poruku da se bore za ‘parče Srbije’ i za svoju majku Srbiju. Međutim, zvaničnici u Beogradu nisu majka, nego se više ponašaju kao zlonamerna maćeha koja jedva čeka da se otarasi dece“ – kaže. 

„Zvanični Beograd se, kao mnogo puta dosad, krije iza naroda, krije se iza Srba na Kosovu, pokušavajući da krivicu za svoju propalu politiku svali na prosečne građane. Vlast ne želi da preuzme odgovornost“ – dodaje Veljković.

U skladu sa tim Veljković objašnjava i nedavne letke i nalepnice u Kosovskoj Mitrovici.

„Lecima i nalepnicama se šalje deklarativna, površna i lažna poruka ‘niste sami’ i ‘mi se brinemo o vama’. Drugo je pitanje da li građani veruju u tu poruku“ – kaže, dodajući i da su građani „previše puta kolektivno prevareni“, te da ni Srpska lista, ni Vlada Srbije, ni Kancelarija za Kosovo i Metohiju ne čine ništa da uključe Srbe sa Kosova u briselski dijalog.

“Mnogi građani na Severu Kosova žele da veruju da neće valjda dodatno da nam zagorčaju život ovi ‘naši iz Beograda’. Ispostavilo se da hoće. Ovo što sam rekao ne oslobađa odgovornosti kosovske vlasti, svakako“ – dodaje Veljković.

„Ne, to sigurno nije niko drugi“ – ovim rečima vlasnik RTV Mir, objašnjava ko stoji iza letaka i ranijih nalepnica. Stava je da je to Srpska lista.

„To jednostavno bez njihove saglasnosti ne može da se desi, a to je sve upravljano iz Beograda, od strane SNS-a, odnosno Aleksandra Vučića. Kako smišljeno? Tako da se skrene pažnja sa lošeg rezultata u pregovaračkom procesu u Briselu, na nekakvog spoljnog neprijatelja”, ocenjuje Radosavljević i dodaje suštinski problem nisu registarske oznake.

“Suština problema je predaja i integracija svih institucija na Kosovu Prištini. To što su izgubili sada neće moći da povrate na ovaj način. Suština je da su loše vođeni pregovori” – pojašnjava naš sagovornik.

Loše vođene pregovore Veljković ocenjuje i kao netransparentne i nepovoljne po građane, bez njihovog učešća, bez brige o tome šta oni žele, ali po pravilu uz instrukcije šta bi trebalo da rade.

„Najgore je to što niko Srbe sa Kosova nije pitao da li oni nešto žele ili ne žele. Samo nam se poručuje da treba da radimo ovo ili ono“, dodaje Veljković, navodeći da građani na Severu Kosova „umnogome nemaju moć odlučivanja“ i da im je ona „oduzeta 2012. pod palicom SNS-a“. 

“Normalno je da se običan građanin ne slaže sa ovim što radi Priština, ali kada se bude sučelio sa problemom lično, u tom trenutku patriotizam i sve drugo će morati da se skloni na stranu, a da se uradi ono što je praktično, životno i što je ustvari i jedino moguće u datom trenutku. Svaki pojedinac moraće da nađe Solomonsko rešenje – kad se pojavi neko sa ličnim dokumentaima Srbije na prelazu Jarinje, ako hoće da pređe, moraće da pristane na to da uđe na prostor KiM sa ličnim dokumentom u obliku papira, kao što Albanci sa KiM dobijaju kad odlaze u centralnu Srbiju”, zaključuje Radosavljević.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.