Protesti zbog silovanja devojčice u Prištini; Zatražene ostavke sudija i tužilaca

Povodom slučaja silovanja jedanaestogodišnje devojčice u Prištini, više stotina ljudi svakodnevno protestuje ispred zgrade kosovske vlade u ovom gradu zahtevajući smenu sudija i ...
Image

Javnost na Kosovu šokirana je saznanjem da je jedanaestogodišnja devojčica zlostavljana 27. avgusta u Prištini od strane petoro muškaraca, od kojih su trojica maloletni. Kosovska policija je saopštila da su svi uhapšeni, te da im je određena mera pritvora u trajanju od 30 dana.

Takođe, policija je saopštila da je ista devojčica i 21. juna već jednom prijavila zlostavljanje od strane šestorice muškaraca, koji, prema rečima ministra unutrašnjih poslova Dželjalja Svečlje, čak nisu ni u pritvoru, zbog čega su u Prištini počeli da se održavaju protesti.

Okupljeni ispred zgrade Vlade traže ostavke sudija i tužilaca koji su bili uključeni u ovaj slučaj, razrešenje policijskih službenika koji su takođe bili nadležni za ovaj slučaj, da se legalizuje upotreba i distribucija biber spreja za samoodbranu, da se formira specijalizovana policijska jedinica za seksualno nasilje, sigurnost, pravdu i rehabilitaciju za žrtve seksualnog nasilja, kao i uvođenje predmeta seksualnog nasilja u školama.

Fjola Mucaj iz Kolektiva za feminističku misao i akciju poručila je da će demonstranti ostati ujedinjeni i revoltirani, sve dok svi ovi zahtevi ne budu usvojeni.

„Svi znamo da je ovo nasilje učinjeno uz posredovanje vlasti i mi to više nećemo tolerisati. Ova vlast mora da odgovara. Potrebno je odmah započeti implementaciju svih naših zahteva kao polaznu osnovu za promenu pravca ka tretmanu bolje bezbednosti za žene i devojčice“, izrevoltirana je Mucaj.

Protesti su se proširili i u regionu, pa se i u glavnim gradovima Severne Makedonije i Albanije traže ista prava, kao i u Prištini.

Građani Prištine sa kojima je ekipa Gračanice Onlajn razgovarala su užasnuti, navodeći da je za ovaj slučaj odgovorno sudstvo i tužilaštvo, a zatim i policija.

„Životinjski je užasno to što se desilo, ne mogu ni da objasnim. Te siledžije bi trebalo doživotno da se kazne“, kaže jedan stanovnik Prištine, a drugi dodaje:

„Video sam samo na društvenim mrežama i bio sam dirnut, zato što imam dve mlade devojčice i prva stvar koju pomislite da se to desi vašoj deci, ne znam šta bih uradio tada. Moraju da se zaštite više žene i društvo mora da se probudi i aktivira“.

Prema kosovskom zakonu maksimalna kazna za krivično delo silovanja je 10 godina zatvora.

Podsetimo, kosovski premijer Aljbin Kurti i ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu naveli su na konferenciji za novinare da je spreman Nacrt zakona o proveri rada sudija i tužilaca, koji će biti poslat na usvajanje kosovskoj skupštini. Ministarka pravde rekla je da očekuje ostavku glavnog tužioca, a kosovski premijer da je preko 140 sudija dozvoljavalo da prethodni predmeti silovanja maloletnika ili zastare ili su izricali uslovne ili novčane kazne.

Povodom ovih tvrdnji reagovali su glavni tužilac i Tužilački savet Kosova navodeći da su Kurtijeve izjave neproverene i nepromišljene.

Do sada ostavke su podneli direktor Kosovske policije Samedin Mehmeti i bivši direktor Uprave za postupanje sa zatvorenicima i maloletnicima, Alji Gaši.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.