Prva optužnica protiv okrivljenog u odsustvu za navodni ratni zločin na Kosovu

Specijalno tužilaštvo u Prištini podiglo je pred Osnovnim sudom prvu optužnicu u odsustvu protiv optuženog D. R., pripadnika rezervnih vojnih snaga Srbije, za "seksulno ...
Image

Iz Specijalnog tužilaštva saopštavaju da je „okrivljeni D. R., kao pripadnik rezervista Vojske Srbije, tokom rata na Kosovu, kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava, tokom širokog i sistematskog napada srpskih vojnih, policijskih i paravojnih snaga, na civilno albansko stanovništvo na celoj teritoriji Kosova, znajući za postojanje ovakvog napada, uz upotrebu nasilja i drugih nehumanih radnji, izvršio seksualno nasilje nad ženom albanske nacionalnosti, koja je zadobila telesne povrede kao i teške psihičke traume“.

„Ovim radnjama okrivljeni D. R. izvršio je krivično delo 'Ratni zločin protiv civilnog stanovništva' iz člana 142. Krivičnog zakona Jugoslavije, inkriminisano kao zločin protiv čovečnosti iz člana 143. stav 1. iz stava 1.7. Krivičnog zakona Kosov“, navodi se u saopštenju.

Takođe, Specijalno tužilaštvo je predložilo da se suđenje održi u odsustvu, jer su iscrpljeni svi napori da se optuženi pronađe.

RTS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.