U Prištini zapaljene sveće za ubijene u beogradskoj školi

Organizatori Festivala "Miredita, Dobar dan!" i ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić zapalili su večeras sveće za žrtve napada koji se dogodio dan ranije u ...
Image

Sveće su zapalili ispred Narodnog pozorišta u Prištini.

Minutom ćutanja u čast žrtava jučerašnje tragedije u Beogradu otvoren je i sam 10. po redu festival „Miredita, dobar dan!“, koji se ove godine održava na Kosovu.

Svečano otvaranje ovogodišnjeg izdanja festivala održano je u Kinu ABC u Prištini.

Kuštrim Koljići, direktor organizacije „Integra“, rekao je da, uprkos aktuelnim odnosima Kosova i Srbije, festival nastavlja svoj put sa ciljem stvaranja novih veza u oblasti kulture, medija i civilnog društva.

„Ali verujemo da kulturna razmena i saradnja mogu biti moćno oruđe za promovisanje pomirenja i stvaranje mirne budućnosti. Sećajući se Bekima Fehmija kao inspiracije, pozivam vas da prisustvujete festivalu” – rekao je Koljići.

Sofija Todorović, direktorka Inicijative mladih za ljudska prava Srbija, rekla je da je jučerašnja tragedija u Beogradu naterala sve „da se duboko zagledamo u sebe i da prigrlimo još čvršće sve ono što nam je vredno, uz iskreno saosećanje sa onima koji su pogođeni stravičnim činom nasilja“.

„Ovaj region povezuju neraskidive veze, tako da danas više nego ikad treba da stojimo jedni uz druge. Iskoristite ovaj festival da se zapitate šta svako od vas može da učini da promoviše humanost čak i kada nas okolnosti navedu na drugačiji put“, rekla je Todorović.

Nakon svečanog otvaranja, prikazan je film Radivoja Andrića „Leto kada sam naučila da letim“, nakon čega su ispred Narodnog pozorišta i zapaljene sveće u pomen žrtvava u beogradskoj školi. Sveće su zapaljene na inicijativu Valjona Arifija.

U sredu je 13-godišnjak pucao iz vatrenog oružja u svojoj školi, ubivši osam učenika i stražara pre nego što je uhapšen.

Kosovski lideri izrazili su saučešće porodicama nastradalih.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.