08:35, 02.03.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Prvi Međunarodni turnir u malom fudbalu u Mitrovici: Promocija sporta, zdravog duha, takmičenja i drugarstvaPrvi Međunarodni turnir u malom fudbalu, za mlađe kategorije od 2008. do 2012. godišta, održan je proteklog vikenda u Kosovskoj Mitrovici.

prvi-medunarodni-turnir-u-malom-fudbalu-u-mitrovici-promocija-sporta-zdravog-duha-takmicenja-i-drugarstva

Radio Kontakt Plus

Na turniru se predstavilo  40 ekipa sa 450 učesnika.

U kategoriji 2008. godišta, mališani iz Raške odneli su prva tri mesta: prvo – “KMF”, drugo  – “Vlada Dimitrijević”, a treće ekipa “Bane”.

Prvo mesto u kategoriji dece rođene 2009.godine, osvojila je ekipa “FK Rudar” iz Kosovske Mitrovice, drugo mesto “Nika” iz Beograda, dok je treće mesto pripalo ekipi “DIF”-a iz Kosovske Mitrovice.

U kategoriji 2010.godišta, na prvom mestu našli su se mališani kluba “Dinamo” iz Pančeva, na drugom mitrovčani iz kluba “DIF”, dok je treće mesto pripalo klubu “Kosmet” iz Leposavića.

Iz generacije 2011., prvo mesto pripalo je ekipi “Dinamo” iz Pančeva, drugo “Juniors”-ima iz Novog Pazara, a treće “DIF”-u iz Kosovske Mitrovice.

U takmičenju najmlađih učesnika, rođenih 2012.godine, ubedljivu pobedu odnela je “Crvena Zvezda” iz Beograda, drugo mesto je zauzela mitrovačka ekipa “DIF”, dok su se na trećem mestu našli polaznici fudbalskog kluba “28.jun” iz Gračanice.

Na turniru su se predstavili mališani rođeni od 2008. do 2012. godine, pri čemu je svaka generacija brojala po 8 ekipa, izjavio je za Kontakt Plus direktor Sportskog saveza Kosova i Metohije Igor Uljarević. 

“Napomenuću da smo turnir tako organizovali da decu, koja su došla iz centralne Srbije i Vojvodine, prime roditelji naše dece iz FK “Rudar”, a jedan deo mališana doputovao je sa svojim roditeljima.Nadam se da su im utisci pozitivni kako sa turnira, tako i iz našeg grada, te da će sledeće godine doći u znatno većem broju, obzirom da planiramo da ovaj turnir postane tradicionalan”, kazao je Uljarević.

Prema njegovim rečima, utakmice su bile dobre, a primećeno je i puno talentovane dece.

“Što se tiče ekipa učesnica, osim klubova iz Beograda - Crvena Zvezda, Nika, Dinamo iz Pančeva i Vojvodina iz Novog Sada, došli su nam i mališani iz Raške i Novog Pazara, dok su preostale ekipe bile sa prostora Kosova i Metohije odnosno iz Leposavića, Zubinog Potoka, Gračanice, Klokota, Štrpca i iz Kosovske Mitrovice”, istakao je Uljarević.

Trener FK „Crvena Zvezda“ generacije 2012. Ivan Gajić za Kontakt Plus radio navodi da je u Kosovskoj Mitrovici boravio prošle godine u prijateljskoj poseti, a da je ovoga puta došao na takmičenje i sa sobom poveo 12 dečaka. 

Iz Kosovske Mitrovice i sa turnira će poneti pozitivna iskustva. Ipak, ono što je primetio na svim turnirima, pa i na ovom u Kosovskoj Mitrovici, je to da roditelji imaju prevelika očekivanja od svoje dece, a samim tim umeju neprikladno da reaguju sa tribina.

 „Ljudi vrlo brzo zaborave koliko deca koja izađu na parket imaju godina. Mislim da je to najveći problem i zadatak za sve nas da edukujemo roditelje i objasnimo im šta je cilj ovakvih manifestacija, a šta realnost. Naš zadatak je da ovoj deci ulepšamo detinjstvo, a ne da im ga krademo. Dete od 7 godina ne može dobro da reaguje na dešavanja na tribinama i na taj pritisak koji roditelji naprave“, ocenio je Gajić.

Medalje i pehare kapitenima najboljih ekipa, uručio je predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, koji je istakao, da je ovakav veličanstven događaj jasan pokazatelj da država Srbija i sama Kosovska Mitrovica imaju svoju budućnost, a da svi ujedinjeni, složno i zajedno možemo mnogo toga da ostvarimo.

Ono što je problem i što ne smemo da dozvolimo da se ponovi u narednom periodu,  uplitanje politike u ovakva dešavanja, kao što se ranije dešavalo, kada pojedinim sportskim ekipama iz Srbije nije bio dozvoljen ulazak na Kosovo i Metohiju, smatra Spirić. 

“Nastavimo svi zajedno, međusobnim povezivanjem, da podržavamo prave vrednosti, kroz promociju sporta,zdrav duh, takmičenja i drugarstva. Za ova tri dana stvorena su nova prijateljstva i neraskidive veze između gradova iz centralne Srbije i Kosovske Mitrovice. Kosovska Mitrovica na taj način nastavlja da bude jača, bolja, usmerena ka pravim vrednostima i okrenuta ka pobedi”, rekao je Spirić. 

Turnir u malom fudbalu za mlađe kategorije organizovali su Fudbalski Savez Kosova i Metohije, Sportski Savez Kosova i Metohije, uz tehničku podršku FK “Rudar” iz Kosovske Mitrovice, a pod pokroviteljstvom Privremenog organa mitrovačke opštine. 

Generalni sponzori turnira bili su preduzeće “Rad 028”, Frikom i kompanija “Vrbas”.Tagovi:

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije