Putin objavio delimičnu mobilizaciju u Rusiji

Predsednik Rusije Vladimir Putin objavio je delimičnu mobilizaciju u toj zemlji.
Image

Putin je potpisao ukaz o delimičnoj mobilizaciji, a parlament će biti informisan o merama koje su potrebne za njeno izvođenje.

Ruski predsednik je kazao da je Ministarstvo odbrane preporučilo da se aktiviraju vojni rezervisti, pošto se zemlja suočava sa produženim kofliktom u Ukrajini.

Putin je izjavio da Rusija poseduje oružje modernije od onog koje ima NATO i da će ako bude postojala pretnja teritorijalnoj celovitosti njegove zemlje, biti upotrebljena sva sredstva.

„To nije blef“, istakao je.

Kazao je i da je „Zapad prešao svaku granicu“, te da neodgovorni političari govore o isporukama ofanzivnog naoružanja Ukrajini.

„Rusija će kao i do sada, zaustaviti sve koji teže da vladaju svetom, prete raspadu i porobljavanju države. Zapad je krenuo na nuklearne ucene, upotrebu oružja za masovno uništenje protiv Rusije“, naveo je ruski predsednik.

On je rekao i da glavni ciljevi operacije u Ukrajini ostaju nepromenjeni, da je Luganska Narodna Republika u potpunosti oslobođena, a Donjecka Narodna Republika delimično.

Prema njegovim rečima, u pitanju je zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta Rusije i podrška sunarodnika da sami odrede svoju budućnost.

„Specijalna operacija je bila neophodna radi borbe protiv nacizma u Ukrajini“, istakao je Putin.

Ocenio je i da Zapad podstiče Kijev da prenese borbena dejstva na teritoriju Rusije.

Putin se obratio naciji dan nakon što su proruski separatisti najavili referendume o pridruživanju četiri okupirana ukrajinska regiona Rusiji – Luganska, Donjecka, Hersona i dela Zaporožja.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.