16:18 | 05.07.2022 Izvor: KoSSev

Radnici u rudnicima Crnac i Belo Brdo: Protest urodio plodom, plate regulisane, obećano ispunjenje ostalih zahtevaNakon višečasovnog sastanka koji je održan u Leposaviću, a kojem su prisustvovali generalni direktor RMHK "Trepča" Jovan Dimkić i radnici u rudnicima Crnac i Belo Brdo, postignut je dogovor koji je zadovoljavajući za obe strane, javlja portal KoSSev. Radnici tvrde da su im prethodno umanjene plate regularno vraćene, godišnji odmori duplirani, te da su dobili garancije da će njihovi ostali zahtevi biti ispunjeni.

radnici-u-rudnicima-crnac-i-belo-brdo-protest-urodio-plodom-plate-regulisane-obecano-ispunjenje-ostalih-zahteva

Foto: KoSSev

Podsetimo, rudari su juče u Leposaviću organizovali protest i odbili da rade, zbog toga što im godinama unazad nisu uplaćivani radni staž, beneficije i penziono osiguranje, a i za 10% su im umanjene plate.

Nezadovoljni radnici su juče razgovarali sa generalnim direktorom RMHK "Trepča", Jovanom Dimkićem, ali tada nisu uspeli da dođu do dogovora.

Ispred Trepčine flotacije u Leposaviću, jutros je bilo okupljeno oko 200 zaposlenih u rudnicima Belo Brdo i Crnac.

Međutim, nakon današnjeg sastanka sa direktorom Dimkićem, radnicima je navodno deo zahteva ispunjen, zbog čega oni obustavljaju štrajk.

"Nakon što smo se i danas okupili kod flotacije, direktor je došao iz Zvečana i primio nas na sastanak. Uspeli smo da se usaglasimo oko dosta tačaka i mi nastavljamo sa radom. Druga smena je već na poslu", potvrdio je za KoSSev jedan od radnika i učesnik protesta.

Prethodno umanjene plate, kako je kazao, vraćene su im već danas, a direktor Trepče im je preneo da će im uskoro dati i dokument kao garanciju da će im radni staž i penziono osiguranje uskoro biti uplaćeni.

"Takođe, plate nam je u regularnom iznosu odmah danas vratio. Ono što nam je bilo skinuto, već nam je uplaćeno i dobili smo obećanje da se one više neće smanjivati, već samo rasti", kazao je I.R.

Dodao je i da će radnici imati duži godišnji odmor nego što su imali do sada.

KoSSev se u vezi sa navodima rudara o ispunjenim zahtevima i obećanjima, obratio pisanim putem direktoru RMHK "Trepča", Jovanu Dimkiću.

Njegov odgovor do objavljivanja ove vesti nije stigao.

Današnjem protestu kod flotacije u Leposaviću prisustovao je i lider Građanske inicijative "Srpski opstanak", Aleksandar Arsenijević.

On je kazao da je došao kako bi podržao nezadovoljne rudare u ostvarivanju njihovih prava.

Neposredno pre obustave štrajka, rekao je da će ukoliko se radnicima već danas ne ispune zahtevi otvoriti "Pandorinu kutiju" - tj. objaviti dokumenta koja, kako tvrdi, svedoče „gde idu pare od truda i znoja“ ovih radnika.

"Verujte, sa ovom Pandorinom kutijom, nekoga ćemo poslati u zatvor. Imate punu našu podršku", poručio je jutros Arsenijević.
Tagovi: ProtestRudariRMHK "Trepča"

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije