Radojević: Odluku o otvaranju mosta mogu da donesu samo Srbi

Bivši gradonačelnik Severne Mitrovice, Milan Radojević, poručio je da odluku o eventualnom otvaranju mosta na Ibru mogu da donesu samo Srbi koji su, naglašava, platili skupu cenu kako bi ...
Image

Radojević je na Instagramu podsetio da je severni deo Кosovske Mitrovice nakon 1999. godine ostao jedina urbana, gradska sredina u kojoj su većina Srbi.

“Za odbranu grada plaćena je visoka cena. Od 1999. do 2013. godine bilo je preko 1.000 napada na glavnom gradskom mostu iz pravca južnog dela Кosovske Mitrovice. U tim napadima bilo je na stotine ranjenih Srba, a nekoliko naših sugrađana je izgubilo život braneći grad i sever”, naveo je Radojević.

Današnji severni deo Кosovske Mitrovice, ističe, je jedina multietnička sredina na КiM, sa mešovitim naseljima poput Bošnjačke mahale i Mikronaselja, gde zajedno žive Srbi, Albanci, Bošnjaci, Goranci… i, dodaje, sloboda kretanja nikome nije uskraćena.

“U južnom delu Кosovske Mitrovice nema Srba. Na groblje i u crkvu se odlazi samo i isključivo pod policijskom pratnjom”, takođe je ukazao.

Prema njegovim rečima, odluku o eventualnom otvaranju glavnog gradskog mosta mogu doneti samo Srbi, građani Кosovske Mitrovice i severa koji su, navodi dalje, skupu cenu platili kako bi Srbi ostali da žive u severnom delu grada, ali i u ostalim opštinama na severu.

“Tu odluku ne može da donese niko drugi do nas samih”, poručio je Milan Radojević. View this post on Instagram A post shared by Milan Radojevic (@milan.radojevic_km)

Odbornici Skupštine opštine Severne Mitrovice doneli su odluku da se pošalje „zahtev o omogućavanju slobode kretanja za automobile na glavnom mostu na Ibru“. 

Inicijativa da se otvori mitrovički glavni most zahtev je odbornice iz Pokreta Samoopredeljenje Aide Ferati Doli, koja je istakla da zahtev treba proslediti Kosovskoj policiji, Kforu, Euleksu i ostalim međunarodnim organizacijama i nadležnim organima.

Pročitajte još:

Kosovska vlada podržava otvaranje mosta na reci Ibar

Kfor: Pitanje ponovnog otvaranja mosta na Ibru da se reši političkim dijalogom

Lajčak: Nije pravo vreme da se otvori most preko Ibra

Bahtiri: Doneti odluku o obnovi džamije, Šakirin koncert bila ideja međunarodne zajednice; Srpska lista „više nije moćna“

Vučić: Iza odluke o otvaranju mosta u Mitrovici – namera Kurtija da otera Srbe

SO Severna Mitrovica: Prosledićemo nadležnima zahtev da glavni most na Ibru otvore za saobraćaj


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.