Rakić: Iz Kvinte su nam poručili da podržavaju odluke koje donosi Priština

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je na konferenciji za medije da su imali sastanak s Kvintom, a da su ključne poruke koje su čuli da zemlje Kvinte podržavaju nezavisnost Kosova i odluke koje ...
Image

Kako je rekao Rakić, ono na šta se pozivaju je da je Priština to uradila u skladu sa Briselskim sporazumom.

„Pozvali su nas da prihvatimo realnost na terenu, a to je da je Kosovo nezavisno. Mi nikada i nijedan Srbin to neće prihvatiti. Mi gledamo u briselski sto i za nas to nije gotova stvar“, rekao je Rakić.

Poručio je da očekuje da će dijalogom u Briselu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov tim naći način kako da prevaziđemo krizu.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević rekao je o sastanku sa Kvintom da se takve odluke ne mogu sprovesti na terenu.

„Poznato vam je da nemamo nikakvu komunikaciju sa centralnim institucijama u Prištini. Pitali smo ambasadore da li će ta odluka važiti ukoliko krenu sa oduzimanjem vozila, saniteta… Nikome ne pada na pamet da se odrekne niti dokumenata niti registarskih oznaka. Odluka o dokumentima je samo vrh ledenog brega“, rekao je Radojević.

Dodao je da hameri neprekidno patroliraju ulicama i da se postavlja pitanje čemu oni služe.

„Naše oči su uprte u Beograd. Želimo da verujemo da će i druga strana prepoznati osetljivost trenutka“, rekao je Radojević.

Gradonačelnik Leposavića Zoran Todić poručio je da od zemalja Kvinte ništa drugo nisu ni očekivali, jer su podržali kosovsku nezavisnost.

„Tražili smo da utiču na Kurtija da odustane od odluke o ličnim kartama i tablicama. Smatramo da jednostrani potezi ne doprinose nikome, ni Srbima ni Albancima. Imamo čisto albanske patrole, prisustvo obaveštajnih službi po severu Kosova. Narod na severu ne prihvata nezavisnost Kosova, koriste dokumenta koja izdaje Srbija, sa KM tablicama možete putovati svuda po svetu, ali ne južno od Ibra. Ovaj plamen koji preti treba da se gasi u Prištini. Presudnu ulogu treba da odigra međunarodna zajednica“, kaže Todić.

Naglasio je da srpski narod ne želi nikakav sukob i dodao da veruje da sukob ne žele ni Albanci.

Gradonačelnik Zvečana Dragiša Milović poručio je da nikad nije bilo teže.

„Prebrodili smo i sukobe 1999, i pogrom 2004, i proglašenje nezavisnosti 2008, ali nikad narod nije bio zabrinutiji. Kurti javno govori da neće sprovesti sporazume. Jedino što kaže da će da razgovara o uzajamnom priznanju. Pitali smo Kvintu zašto Zajednica srpskih opština nije sprovedena“, rekao je Milović.

Kako je rekao, mir nam je svima neophodan, ali su za to potrebne dve strane.

„Potrebno je kompromisno rešenje gde neće biti poraženih“, dodao je.

Petković: Mir sačuvan zahvaljujući Vučićevoj politici

Direkrot Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, izjavio je da je mir na Kosovu sačuvan zahvaljujući politici predsednika Srbije Aleksandra Vučića i istakao da on ima punu podršku pred susret sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Briselu.

Petković je istakao da će Zajednica srpskih opština svakako biti jedna od tema sastanka.

„Pitanje ZSO biće na dnevnom redu i mi ćemo insistirati na tome jer bez ZSO nema normalizacije odnosa i to moraju da shvate i predstavnici Zapada. Ne znam kako ne razumeju i predstavnici Zapada da Srbi ne žele da žive u lažnoj državi Kosovo, posebno Srbi sa severa, ne znam kojim jezikom da kažem da ljudi neće jednostrane poteze, neće teror Aljbina Kurtija. Mi želimo da idemo u pravcu kompromisnog rešenja, ali to mora da želi i druga strana“, istakao je Petković.

On je ocenio da je sastanak ambasadora zemalja Kvinte sa predstavnicima Srpske liste i način na koji su sa njima razgovarali i istakli da je za njih Kosovo nezavisna država, još jedan pokazatelj pod kakvim pritiskom srpska delegacija putuje u Brisel.

„Ako je pre ukrajinske krize situacija bila teška, sada je deset puta teža, a to Kurti koristi da u svakoj svojoj poruci napadne Aleksandra Vučića i Beograd, da izmisli kako Rusija vrši uticaj na zapadni Balkan, ali za poslednjih godinu i po dana jedini koji povlači militantne poteze jeste Kurti“, istakao je Petković.

On je dodao da „samo zahvaljujući tome što na čelu imamo Aleksandra Vučića, Srbija će pobediti jer predaja nije opcija“.

N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.