Rakić: Jedino rešenje „briselski sto“, izlazimo iz institucija kada to od nas zatraže građani

"Jedini put i jedino rešenje je dijalog i briselski sto - to je mesto gde treba tražiti rešenje, a ne slanjem policije i pravljenjem barikada" - poručio je iz Beograda ...
Image

„Niti smo mi toliko ludi da mislimo da ćemo pravljenjem nekih barikada da dođemo do rešenja, ne. Ali sigurno da ni slanjem specijalne jedinice Rosu naoružanih do zuba nećemo doći do rešenja. Jedino rešenje je briselski sto. Izvolite gospodo iz EU, gospodo iz zemalja Kvinte, posebno gospodo iz zemalja Kvinte, ako mogu tako da kažem, da ne nasedate na prištinske finte, jer srpski narod Prištini ne veruje. Dakle, briselski sto – ne barikade, ne slanje do zuba naoružanih specijalnih jedinica na goloruki srpski narod“ – naveo je on na konferenciji za medije u Beogradu sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petrom Petkovićem. Oglasili su se nakon uklanjanja barikada na severu Kosova. 

Odgovarajući na pitanje novinara o napuštanju kosovskih institucija, Rakić je naveo:

„Ja jesam deo te vlade i daću ostavku kada narod koji me je birao bude to tražio od mene. Ja jesam deo vlade, ali sam opozicija u toj vladi… Mene nije izabrao u vladi gospodin Kurti, već srpski narod. I poslanici u skupštini u Prištini su takođe opozicija, i siguran sam, i budite uvereni da kada ih narod pozove, oni će izaći odatle. Oni učestvuju nekad na sednici, bore se za taj srpski narod, ali oni su opozicija u toj skupštini“.

Petkovića i srpskog predsednika Aleksandra Vučića, kako kaže, zamolio je da nastave dijalog:

„Jer uvek kada nemamo dijalog, mi na terenu imamo probleme“.

Takođe se zahvalio srpskom predsedniku sa kojim se, kaže, „bezbroj puta čuo“.

Zahvalio se i građanima koji su bili na barikadama, ali i albanskim građanima na, kako je rekao, razumevanju, pozvavši ih da „ne nasedaju na medijske spinove iz Prištine“. Ističe i da reakcija Srba nije uperena protiv njih.

Zahvalio se i predstavnicima međunarodne zajednice, posebno komandantu KFOR-a. 

A Kurtiju je poručio: 

„Da se srpskom narodu više ne obraća na srpskom jeziku, jer srpski narod odlično razume poruku koju on šalje, bez obzira na to kojim jezikom priča. Molim ga da priča na svom maternjem jeziku, poruku znamo, poruka je ta da nas jednostavno ne vidi uopšte, kao da ne postojimo dole“. 

„Poručujem mu da Srbi žele ZSO“, rekao je Rakić, preneo N1. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.