14:56, 14.01.2022 Izvor: Beta

Rakić: Nadam se da će EU omogućiti održavanje referenduma na KosovuPredsednik Srpske liste Goran Rakić, izjavio je da se još uvek nada i da ima poverenje u Evropsku uniju, te da će ona omogućiti da se u nedelju na Kosovu održi referendum o promenama Ustava Srbije u oblasti pravosuđa.

rakic-nadam-se-da-ce-evropska-unija-omoguciti-referendum-na-kosovu

Foto: N1/printscreen

„Ne mogu sa sigurnošću reći da li će EU ispuniti svoje obaveze, jer ovo se ne tiče više niti nas kao ljudi koji će se izjašnjavati na tom referendumu, ovo je pitanje puta ulaska u EU“, kazao je Rakić nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Prema Rakićevim rečima, referendum o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa je od Srbije tražila upravo EU i važan je za dalje evropske integracije Srbije, zbog čega je poteze Prištine ocenio kao „nedozvoljavanje da Srbija ide ka EU“.

"Mi zahtevamo od EU da pređe sa reči na dela. Dosta su pričali, dosta su obećavali, mi smo im verovali, posebno mi Srbi sa severa Kosova, jer smo izašli na izbore 2013. godine upravo verujući u bolju budućnost i taj evropski put. Međutim, u nedelju će EU, odnosno EULEX pokazati svoje pravo lice - da li su za priključivanje Srbije tom evropskom putu ili je to samo prazna priča", ocenio je Rakić.

Naglasio je da Srbi nisu građani drugog reda na Kosovu i da žele da imaju "sva elementarna i osnovna prava kao što imaju i Albanci".

"Mi ne tražimo ništa više od onih prava koja imaju Albanci. Neka se izbori održe kao do sada. Uz posredstvo EULEX-a i OEBS-a, oni su bili medijatori i sad pozivamo i njih da se uključe u sve ovo i u nedelju otvore biračka mesta", kazao je Rakić.

On je podsetio da su ambasadori zemalja Kvinte saopštili ranije da je njihov stav da bi referendum trebalo da se održi i na Kosovu.

Kosovski premijer Aljbin Kurti najavio je ranije da Srbi na Kosovu sa dvojnim državljanstvom mogu da glasaju na predstojećem referendumu putem pošte ili u Kancelariji za vezu u Prištini.
Tagovi: Goran RakićReferendum

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije