Rakočević o martovskom pogromu: Bogorodica Ljeviška je bila crna mrlja

Živojin Rakočević, bivši urednik Radija KIM i predsednik Udruženja novinara Srbije, kazao je da su razmere pogroma 17. marta 2004. godine bile toliko velike da se i dalje, nakon 19 godina, ...
Image

„Ništa što je pripadalo Srbima u Prizrenu nije ostalo netaknuto tog dana. Bukvalno sve je do poslednjeg kamena uništeno“, rekao je Rakočević u emisiji Dan uživo na televiziji N1.

Ispričao je o Srbinu iz Lipljana koji je, kada je shvatio da masa ide na njegovu kuću, stavio kapu, maskirao se, ušao u masu i zajedno sa napadačima ušao u svoju kuću.

Kako kaže Rakočević, on se pravio da ruši i lomi, i ostao poslednji unutra, kad je kuća počela da gori – onda je gasio požar koliko je mogao, ali na kraju nije više imao snage, njegove ruke su bile izgorele i njegov dom je zapaljen.

Crkva Bogorodica Ljeviška, za koju kaže da je nešto najvrednije što Prizren ima, još uvek se oporavlja, a tada je bila „samo crna mrlja“, govori Rakočević.

Video pogledajte ovde

On kaže da su danas strahovi Srba u nekim situacijama i veći, jer je došlo do povlačenja dela međunarodnih snaga, i ističe da nije došlo do povratka Srba u gradove.

„Ovo društvo je kao ekosistem u kom je jedna vrsta istrebljena i ponaša se kao da ona nikad nije postojala i nikad se neće vratiti“, rekao je Rakočević.

Kazao je da je „etnička stihija“ tog 17. marta bila usmerena „protiv svega“ i da su stradali i Romi, Aškalije i druge manjine, o čemu se vrlo malo govori.

Upitan da li dijalog, čija će sledeća runda biti u Ohridu, može li doprineti deeskalaciji, Rakočević kaže da dijaloga već 23 godine nema, već su to razgovori ili pregovori strana u različitom nivou sukoba.

„Mi 23 godine u nečemu što se zove dijalog stalno gubimo svoja prava“, kazao je on.

N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.