Rakočeviću i Đuriću uručena Vukova nagrada

Dvojici novinara - predsedniku Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojinu Rakočeviću i predsedniku Udruženja književnika Crne Gore (UKCG) Novici Đuriću su danas u Predsedništvu Srbije uručene ...
Image

Među laureatima su i književnici Milivoje R. Jovanović, Lune Levajac, dr Momčilo Spasojević, dugogodišnji direktor Narodnog pozorišta u Užicu Zoran Stamatović, kao i druge istaknute ličnosti iz kulture i obrazovanja.

Izuzetna Vukova nagrada za institucije uručena je Matematičkom društvu „Arhimedes”, Narodnoj biblioteci u Osečini, Srpskoj čitaonici u Irigu i manifestaciji „Belovodska rozeta”.

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu dr Darko Tanasković, Zoran Gutović, dr Uroš Dojčinović, Bora Dugić, Selimir Radulović, dr Elizabeta Ristanović, Radovan Mića Trnavac i Živorad Ajdačić.

Osim što je predsednik UNS-a, Rakočević je bio i prvi glavni i odgovorni urednik Radija KiM. Više puta je nagrađivan za novinarski i književni rad. Dobitnik je nagrade Milan Pantić za istraživačko novinarstvo i hrabrost u izveštavanju o pogromu Srba 17. marta 2004. godine. Laureat je i Brankove nagrade Matice srpske u Novom Sadu, Univerzitetske nagrade u Prištini, UNS-ove nagrade „Aleksandar Tijanić“.

Dobitnik Izuzetne Vukove nagrade Novica Đurić je dopisnik Politike iz Podgorice. Zastupljen je u nekoliko antologija, a njegove knjige su prevođene na italijanski, ruski, bugarski, švedski i makedonski jezik.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.