Rama: Slažem se s Kurtijem, Srbija treba da prizna Kosovo i da se izvini

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da se sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem apsolutno slaže da Srbija treba ne samo da prizna Kosovo, već i da mu se izvini, ali da se Kurti i on ne ...
Image

„Mislim da je priznanje i traženje oproštaja kraj procesa. Proces ne počinje priznanjem i traženjem oproštaja“, rekao je Rama u Njujorku gde učestvuje na zasedanju Generalne skupštine UN.

Kako su preneli prištinski mediji, Rama je rekao da su njegovi odnosi sa Aljbinom Kurtijem fantastični.

„Zaista imamo veoma slatku, veoma prijateljsku komunikaciju… što znači da mnogo razgovaramo o različitim temama, sučeljavamo mišljenja vezana za različite političke filozofije. Komunikacija je zaista slatka, bratska, prijateljska. To je kako treba da bude, veoma građanski i prijateljski odnos“, rekao je.

Govoreći o odnosu sa Kurtijem, Rama je dodao da se „ne moraju slagati o svemu“.

„Ne slažemo se oko pristupa Srbiji, oko priznanja i traženja oproštaja, ne slažemo se oko ‘Otvorenog Balkana’, ali to nas ne sprečava da se dogovorimo oko mnogo drugih stvari“, rekao je Rama.

On je rekao i da je 12. oktobra dobio pravo da se obrati Savetu Evrope.

„Pitanje je veoma osetljivo. Savet Evrope je napisao veoma mračnu stranicu podržavajući izveštaj Dika Martija. Danas je taj odnos potpuno drugačiji. Savetu ću se obratiti i na osnovu činjenice da je Parlament Albanije konsenzusom doneo rezoluciju kojom se odbija rezolucija Dika Martija. Savet Evrope treba da se ogradi od te krivične prijave koja je nanela veliku štetu Kosovu. To je naša inicijativa“, rekao je Rama.

Beta/N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.