16:17, 10.12.2021 Izvor: Radio Kontakt Plus

„Rani brakovi u romskoj populaciji problem čitavog društva“U sklopu kampanje "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja", opština Severna Mitrovica i UNMIK organizovali su danas diskusiju pod nazivom “Rani brakovi u romskoj populaciji”.

rani-brakovi-u-romskoj-populaciji-problem-citavog-drustva

Foto: Opština Severna Mitrovica

U diskusiji su učestvovali zamenik kosovskog ministra za zajednice i povratak, Gazmen Salijević, zamenica gradonačelnika Severne Mitrovice, Adrijana Hodžić, aktivistikinja i glumica Sadete Nana Gašijan, predstavnici Kosovske policije, zdravstva, Centra za socijalni rad, nevladinih organizacija itd.

Hodžić je istakla da romska zajednica, kao i kompletno društvo, moraju da prepoznaju pojavu ranih brakova kao veliki problem.

Dodala je da je činjenica da se rani brakovi beleže u svim zajednicama, ali su oni najzastupljeniji u romskoj.

„Ranim brakovima definitivno se uskraćuje pravo na detinjstvo, jer su devojčice primorane da rano napuste svoje školovanje, postaju ekonomski zavisne, a u najvećem procentu se kasnije nikada ne zaposle. Suočavaju se sa ranim trudnoćama, koje su često vrlo rizične i za dete i za majku“, naglasila je Hodžić.

Rekla je i da nametnuti, rani, dečji brakovi predstavljaju težak vid nasilja i kršenje osnovnih dečjih prava.

Salijević i Gašijan su istakli da se romska zajednica susreće sa stereotipima, a jedan od njih je da se rani brakovi smatraju tradicijom ove zajednice, te da se kolektivno trebamo boriti za poništavanje istih.

Debata je održana u sali Skupštine opštine Severna Mitrovica.
Tagovi: Adrijana HodžićRomiMitrovica

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije