„Rano proleće 2023. godine – mogao bi da bude rok za dogovor Beograda i Prištine“

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, rekao je da bi rano proleće 2023. godine moglo da bude rok za postizanje konačnog sporazuma. Lajčak je za ...
Image

Lajčak je rekao da je cilj da se potpuna normalizacija odnosa Beograda i Prištine postigne do početka 2024. godine.

Dodao je da ono što se ne uradi do ovog perioda – možda uopšte neće biti učinjeno.

Lajčak je kazao da obe strane ponavljaju da razumeju koliko je dijalog važan i da žele napredak u normalizaciji odnosa.

„Obe strane priznaju da trenutna situacija oduzima mnogo vremena i energije. Da biste mogli da se fokusirate na normalizaciju odnosa, ne možete se stalno suočavati sa krizom na terenu. Nažalost, pitanje registarskih tablica i dokumenata oduzelo nam je mnogo vremena i energije poslednjih meseci“, kazao je on.

Podvukao je da je ponosan na odličnu saradnju koju ima sa SAD.

„Iskreno, ne može biti bolje. Imamo izuzetno dobru saradnju. Radimo rame uz rame, veoma blisko na dnevnoj bazi, obaveštavajući jedni druge o svemu, deljenjem informacija i jasnog dogovora da EU predvodi ovaj proces i da Sjedinjene Države koriste svoju moć i autoritet da podrže naše vođstvo“, kazao je on.

Za sada je pitanje registarskih tablica zatvoreno, istakao je.

„To je dogovoreno, mi smo se pozabavili i rešili, u okviru razgovora o normalizaciji odnosa“, kazao je Lajčak.

Dodao je da će ovo i mnoga druga pitanja biti obrađena u okviru diskusija o normalizaciji.

Ne možemo da želimo normalizaciju više od Beograda i Prištine

Upitan šta će se dogoditi ako se ne postigne sporazum, Ljačak je rekao da je EU tu da pomogne, da posreduje…

„Mi, govorim u ime Evropske unije, a verujem i u ime SAD, ne možemo da želimo normalizaciju više od Beograda i Prištine. Ako se strane ne dogovore – onda nema normalizacije, a samim tim ni napretka na evropskom putu“, poručio je Lajčak.

Naglasio je da je potrebno da obe strane iskoriste preostalo vreme i postignu preko potreban dogovor.

„Dajmo sve od sebe da iskoristimo ovaj jedinstven i veoma povoljan trenutak. Svi elementi su dostupni, imamo punu podršku EU i SAD. Ova situacija bi trebalo da se završi pre 2024. godine, jer tada EU ima izbore i SAD takođe, tako da neće biti vremena i mogućnosti da se fokusiramo na dijalog. Šta će biti posle izbora, pogotovo američkih, teško je predvideti… Zato kažem da ono što se ne uradi do početka 2024. godine – možda uopšte neće biti urađeno. Zato iskoristimo ovu priliku i svu podršku međunarodne zajednice da postignemo koliko možemo za potpunu normalizaciju odnosa“, kazao je Lajčak.

Okončali smo male sporazume, sada u fokusu široki plan

Lajčak je dao intervjuu i za prištinsku TV Kanal10 u kom je rekao da su poslednjim sporazumom od 23. novembra okončani mali sporazumi i da će se strane fokusirati na širi plan.

Istakao je da je uz nedavno stvorene tenzije bilo nemoguće da se stranke fokusiraju na normalizaciju odnosa.

„Prvo, poslednjih pet meseci radimo sa rokovima, uvek smo suočeni sa rokom koji rizikuje da ima ozbiljne posledice po stabilnost i bezbednost na terenu. Jednom smo imali 1. avgust, pa 1. septembar, 1. novembar i 21. novembar. Tako da smo potrošili mnogo vremena i energije da se pobrinemo da održimo mir na terenu, posebno na severu Kosova. I naravno, bilo je nemoguće fokusirati se na druga pitanja, posebno na najvažnije pitanje, a to je normalizacija odnosa“, rekao je Lajčak.

Prema njegovim rečima najnovijim sporazumom od 23. novembra izbegava se dalja eskalacija tenzija.

On je rekao da će francusko-nemački predlog biti glavni fokus na predstojećim sastancima u Briselu.

„Hitno ćemo se fokusirati na normalizaciju odnosa na osnovu predloga koji sam u septembru izneo premijeru Kurtiju i predsedniku Vučiću uz snažnu podršku predstavnika Nemačke i Francuske. Dakle, ovo je veoma važan sporazum“, dodao je Lajčak.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.