Rapča: Povratak razrešenog direktora na funkciju uprkos zapošljavanju nastavnika sa falsifikovanim diplomama?

Iako je ispunio uslove za odlazak u penziju još pre tri godine, direktor OŠ "9. Maj" u Rapči (opština Dragaš na Gori) Serani Vebija je još uvek na toj ...
Image

Na osnovu inspekcijskog nadzora izvršenog od strane prosvetnog inspektora Ministarstva obrazovanja Republike Srbije 2017. godine, a u koji je Radio Kim imao uvid, utvrđeno je da su falsifikovana uverenja nastavnika biologije Ali Ersana i nastavnika engleskog jezika Almi Ibrahimija i da je to tadašnji direktor Merdžan skrivao osam meseci.

U međuvremenu, odnosno 28.9.2017. godine Policijska uprava Prizren izmeštena u Kruševcu je obavestila Školsku upravu u Kosovskoj Mitrovici da je detaljnom proverom utvrđeno da uverenja o stečenom visokom obrazovanju dvojice nastavnika nisu validna. Ipak, kako saznajemo, Ali Ersan je vraćen na posao iako je pre pet godina dobio rešenje o prekidu radnog odnosa zbog falsifikovanja dokumenata. PU za Prizren podnela je i krivične prijave protiv navednih lica zbog falsifikovanja dokumenta, navedeno je u odluci.

Istovremeno, tadašnji direktor Ramadan Merdžan razrešen sa te pozicije, ali je ostao u školi gde i danas radi kao učitelj.

Prosvetni inspektor je takođe utvrdio i da su tokom mandata Merdžana nezakonito izabrani članovi organa upravljanja, te da direktor nije prekinuo nezakonito angažovanje nastavnika Ersana i Ibrahimija. U međuvremenu je, kako nam je potvrđeno, Merdžan je u istoj školu zaposlio i svoju suprugu.

Kako Kim saznaje od izvora sa Gore, poslanik u kosovskoj skupštini, Adem Hodža, inače visoko pozicionirani političar Jedinstvene goranske partije koji u opštinskom veću Privremenog organa Gora ima svoje kadrove, nastoji da Ramadana Merdžana vrati na poziciju direktora uprkos, navodi Kim –  „svim nezakonitim radnjama koje se vezuju za njegov mandat“.

Adem Hodža je u kratkoj izjavi za Radio kim rekao da o svemu tome ne zna ništa.

„Nemam veze za tim, nisam informisan. Stvarno nisam informisan“, kazao je Hodža.

Kim nije uspeo da dobije komentar nadležnih u Školskoj upravi u Kosovskoj Mitrovici.

Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.