Rašić: Dogovoren tranzicioni period za ukidanje dinara, dve opcije za rešenje problema

Izjavio ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi
Image
Foto: Medija centar Čaglavica

Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Nenad Rašić izjavio je da postoje dva načina da se primeni odluka Centralne banke Kosova (CBK) da jedina valuta bude evro, čime bi se ukinula upotreba srpskog dinara.

Jedna opcija je, kako je rekao, da Centralna banka Kosova postigne dogovor sa Narodnom bankom Srbije o transakcijama, a druga da banke koje imaju filijale na Kosovu i u Srbiji omoguće distribuiranje transakcije u evrima.

Pripadnici srpske zajednice na Kosovu imaju razna primanja iz Srbije koja im se isplaćuju u dinarima, pa je tako odluka Centralne banke Kosova naišla na njihovo protivljenje.

Narodna banka Srbije je ranije saopštila da je ukidanje dinara na Kosovu političko pitanje i da mora biti pokrenuto u okviru dijaloga Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa.

S druge strane, kosovske vlasti insistiraju na direktnoj komunikaciji oko ovog pitanja a ne putem EU, koja posreduje dijalogom.

U međuvremenu je Međunarodna zajednica od Kosova tražila da se ova odluka o ukidanju dinara odloži jer bi mogla da ima negativan uticaj na etničke Srbe ili ponovo podizanje tenzija.

Kako je Rašić objasnio na konferenciji za novinare u Prištini, građanima koji imaju primanja u dinarima biće omogućeno i da besplatno otvore račune u kosovskim bankama. Dodao je i da je ipak potreban tranzicioni period za primenu ove odluke.

„Ovo je tehničko pravno ispravan način kako moramo operisati“, rekao je Rašić.

Posle pritiska međunarodne zajednice kosovski premijer Aljbin Kurti (Albin) je u utorak takođe rekao da je ipak potrebno vreme da se razjasni odluka CBK i da će, iako je na snagu stupila 1. februara, biti obezbeđen tranzicioni period, te da je isti već počeo.

Rašić je podsetio da se od kraja prošle godine znalo da će NLB Komercijalna banka, koja je jedina imala licencu da na Kosovu posluje u dinarima, zatvoriti svoje filijale, te u tom kontekstu pitao zašto u međuvremenu nije licencirana neka druga finansijska institucija.

On je podvukao i da će obrazovne i zdravstvene institucije na Kosovu, koje rade u sistemu Srbije, nastaviti sa radom kao do sada, te da neke informacije o njihovom ukidanju nisu tačne.

„Ja želim svima da kažem, pogotovo radnicima u tim institucijama, da se tako nešto neće desiti, za to imam čvrsta uverenja samog premijera, da oni mogu da nastave svoj posao“, rekao je Rašić.

Odluka o ukidanju dinara na Kosovu se poklapa sa zatvaranjem Privremenih opštinskih organa koji rade u sistemu Srbije i koji su za Kosovo nelegalni.

Od kraja januara zatvoreno je sedam ovakvih organa u regionu Dragaša i Peći.

RSE


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.