Rašić i Redžepi nezadovoljni budžetom izdvojenim za manjinske zajednice

Potpredsednica prištinske vlade i ministar za zajednice i povratak, Emilija Redžepi i Nenad Rašić, izneli su primedbe na račun fonda za Kancelariju za zajednice pri kabinetu kosovskog ...
Image

Rašić je rekao da 500.000 evra, koliko je izdvojeno za podršku manjinskim zajednicama na Kosovu nije dovoljno, te da će ovakva odluka imati posledice po rad Kancelarije.

On smatra da je to nedovoljno novca za četiri programa u koje su obuhvaćeni mediji i nevladine organizacije, ali i lična podrška.

„Da kažem iz najbolje namere, program ne odgovara karakteru vašeg političkog delovanja. Ja sam ovu kancelariju video kao neki odraz želje premijera za nekim delovanjem ili približavanjem zajednicama. U ovom programu to nisam video i moram da kažem da je tehnički 'lagan', dosta je 'lajt'. Svakako, u ovim okolnostima pošto je sada maj, a program se obično usvaja početkom godine, da bi imali dovoljno vremena za obavljanje procedura, bolji je i ovakav nego nikakav. Najiskrenije govoreći, ovo nekako opisuje stanje zajednica, ovaj program. Opet kažem, nismo toliko očajni kao što je to u programu definisano. Jesam za program, ali moram da kažem da je šturo, siromašno urađen“, rekao je Rašić na današnjoj sednici kosovske vlade.

Potpredsednica vlade zadužena za pitanja zajednica, Emilija Redžepi, složila se sa Rašićem.

Ona je istakla da Kancelarija za zajednice pri kabinetu kosovskog premijera ne funkcioniše.

„Sve jeste, samo nije Kancelarija za zajednice. Mi smo tu da premijeru pomognemo, treba da budemo fokusirani na sveobuhvatnu pomoć nevećinskim zajednicama, da se one osećaju ravnopravno u društvu. S obzirom na to kakve zahteve imamo i primedbe od strane svih nevladinih organizacija tokom prošle godine, plašimo se da uđemo u ovako nešto“, rekla je Redžepi.

Kosovski premijer Aljbin Kurti, nakon izlaganja Rašića i Redžepijeve, rekao je da se u nekim slučajevima lokalna vlast ponaša kao opozicija centralnim institucijama.

Dodao je da je prištinska vlada izdvojila rekordan budžet za opštine.

Na sednici kosovske vlade koja je u toku, raspravlja se o 12 tačaka, među kojima je i ona posvećena eksproprijaciji zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.