Rašić obećao izgradnju kuće Stanojevićima, Šubarićevu zamolio da im dodeli plac

Nakon objavljivanja priče o lošim uslovima života porodice Stanojević iz Lapljeg Sela, ovaj mladi bračni par je posetio ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić. Pozvao ih je da ...
Image

Podsetimo, Boban i Slađana Stanojević sa dvogodišnjim sinom Lukom žive u iznajmljenoj kući u Lapljem Selu koju vlasnik planira da proda, pa će uskoro morati da je napuste. Međutim, ovo nije jedini problem, strašnije je to što u kući zaudara vlaga i što su zidovi i plafoni memljivi. „U kući imamo vlagu i buđ, teško živimo. Kada samo kročite u kuću oseća se miris vlage“, objasnila je Slađana.

Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Nenad Rašić je u pratnji zamenika ministra poljoprivrede Lazara Radulovića posetio bračni par Stanojevića i obećao im pomoć. S obzirom na to da je Ministarstvo za zajednice i povratak nedavno raspisalo poziv u sedam kategorija za pomoć zajednicama, Rašić je pozvao Bobana Stanojevića da aplicira za izgradnju kuće: „Poziv je za porodice kojima je pomoć neopohodna. To je ovaj slučaj koji vidimo“.

Međutim, da bi Stanojevićima bila izgrađena kuća, neophodan im je plac koji oni nemaju. Zbog toga je Rašić uputio poziv predsednici Opštine Gračanica da ova lokalna samouprava pomogne i dodeli parcelu za izgradnju stambenog objekta za tročlanu porodicu:

„Iskoristiću priliku da pozovem, odnosno ja ću zamoliti gospođu Šubarić da dodeli taj minimum koji mi tražimo a to su tri ari placa ovoj porodici da bi mogli da uradimo svoj deo posla koji se tiče izgradnje kuće“.

Istu molbu predsednici opštine je uputio i Boban Stanojević.

„Gospodin Rašić je obećao da hoće da nam napravi kuću, samo zahteva od Ljiljane Šubarić da nam da jedna plac od tri ara, kako bi se ispoštovala ta procedura. Ja nemam svoj plac. Ja se ovim putem obraćam i molim je da nam izađe u susret i da nam da tri ari placa, da bi gospodin Rašić mogao da nam napravi kuću i trajno reši stambeno pitanje. Kuća u kojoj živimo je na prodaju, ništa nije sigurno možemo da budemo ovde još mesec, dva“, kaže Boban Stanojević.

I za takvu neuslovnu kuću Stanojevići mesečno izdvajaju 60 evra što za porodicu koja ima mesečni budžet nešto veći od 25.000 nije dovoljno da normalno živi. Posebno zabrinjava i što je Luka prevremeno rođen i što često ide na lekarske kontrole u KBC u Nišu, te im je i za putovanja neopodan novac.

„Svaka pomoć bi nam dobro došla, a najbitniji je krov nad glavom, svima pa i nama“, kaže Slađana.

Iako nisu pisali zahteve, Stanojevići su tražili pomoć od nadležnih. Do sada niko nije direktno odgovorio na pozive, osim što je u jučerašnjoj izjavi za Radio Kim direktor Odeljenja za zdravstvo i socijalno staranje u Opštini Gračanica Aleksandar Popović napomenuo da će uskoro biti raspisan konkurs za dodelu stanova u Gračanici i pozvao Stanojeviće da se prijave.

Rašić: Pritisak na građane da se ne prijavljuju na konkurs ministarstva

Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić kazao je da predstavnici opština sa srpskom većinom i čelnici privremenih organa po sistemu Republike Srbije vrše pritisak na građane koji žele da se prijave na konkurs koje je raspisalo ministarstvo kojim rukovodi.

„Zamolio bih sve predstavnike institucija, pogotovu one u srpskom sistemu, ali i one u kosovskom sistemu, pogotovu predsednike opština da ne sprečavaju naše sugrađane time što im neće dozvoljavati i neće im davati posedovni list. Ja sam u mom političkom životu video razne stvari i mnoge od njih nisu bile lepe ali to, ukoliko se ispostavi da je tačno kao što imam informacije, znači da ne samo da smo dostigli najnižu tačku moralnih vrednosti, nego takođe moram da kažem da ti ljudi treba da znaju da je to protivzakonito. Molim sve predstavnike opštinskih organa, gradonačelnike i predstavnike privremenih organa da prestanu da prete, ucenjuju, blokiraju, zabranjuju sugrađanima da vade posedovni list i dokumentaciju i time apliciraju u nešem ministarstvu“, rekao je Rašić tokom obilaska porodice Stanojević u Lapljem Selu.

On je kazao da je to „psihološki i moralni presedan“.

„Da se brani svojim sugrađanima, svojoj rodbini, komšijama, svojim prijateljima da budu dobitnici sredstava koja se daju za njih. Pozivam gradonačelnicu Šubarićku da, ako se politički ne slažemo, valjda možemo sociološki ili u ovom sučaju socijalno da se složimo u smislu pomaganja ovoj porodici“, rekao je Rašić.

Rašić kaže da ima potvrdu da predstavnici institucija, a pre svega srpskih, sprečavanju građane da se prijave na konkurs za izgradnju kuća, dodelu građevinskog materijala, bele tehnike, higijenskih paketa i hrane, te podršku privrednicima i vlasnicima malih preduzeća.

„Najsvirepiji primer je da je jedan naš sugrađanin iz Prilužja koji je juče aplicirao a kome supruga radi u opštini, da je bio prinuđen da danas plačući traži da povuče zahtev zbog toga što mu je tamo neki lik koji se zove Milan Kostić pretio da će njegova žena dobiti otkaz. To je najkonkretniji primer i ja moram da kažem da verujem u institucije i verujem da će one obaviti deo posla i utvrditi ko to preti po opštinama zarad neke njihove političke dobiti“, rekao je Rašić.

Radio Kim je nakon izjave ministra za povratak i zajednice kontaktirao i predsednika Privremenog organa opštine Vučitrn Milana Kostića, inače poslanika Srpske liste u kosovskom parlamentu.

„To je politika Nenada Rašića koja je uprerena protiv Srpske liste. Zna se da je on čovek koj radi za Aljbina Kurtija. Ja sam čuo za taj konkurs, ali bio sam na Zlatiboru sedam dana sa decom i nisam imao vremena da se bavim time. Nemam šta više da dodam“, kazao je Kostić za Radio Kim.

Javni poziv za izgradnju kuća otvoren je do 24. februara ove godine, dok je onaj koji se tiče dodele građevinskog materijala, nameštaja, bele tehnike i prehrambenih i higijenskih paketa istekao juče u 16 časova.

Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.