Rašić poručio Peteru Stanu da pročita Ustav Kosova

Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Nenad Rašić poručio je portparolu Evropske unije Peteru Stanu da pročita Ustav Kosova, nakon njegove izjave da "prema preliminarnim ...
Image

Rašić je rekao da premijer, sve dok se ne promeni Ustav Kosova, ima pravo da sam određuje vladajući kabinet bez konsultacija sa Skupštinom.

Prema njemu, u članu 94 Ustava Kosova stoji da premijer ima pravo da razrešava i postavlja ministre bez saglasnosti Skupštine.

Stano je juče na konferenciji za novinare rekao da „prema preliminarnim ocenama njegovo (Rašićevo) imenovanje nije u skladu sa ustavom“.

„Veoma je važno da sva imenovanja ministara budu u skladu sa Ustavom Kosova. Pozivamo vlasti na Kosovu da obezbede poštovanje Ustava. Prema našem preliminarnom čitanju, ovo imenovanje nije u skladu sa Ustavom Kosova“, rekao je Stano.

Kosovski premijer Alljbin Kurti imenovao je Rašića za ministra za zajednice i povratak nakon što je lider Srpske liste Goran Rakić podneo ostavku na tu funkciju 5. novembra, povodom odluke kosovske vlade o zameni srpskih registarskih tablica sa početnim slovima gradova na Kosovu, RKS tablicama.

Beta/N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.