22:10 | 03.12.2022 Izvor: Beta, N1

Rašić poručio Peteru Stanu da pročita Ustav KosovaMinistar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Nenad Rašić poručio je portparolu Evropske unije Peteru Stanu da pročita Ustav Kosova, nakon njegove izjave da "prema preliminarnim ocenama" imenovanje Rašića nije u skladu sa kosovskim Ustavom.

rasic-porucio-peteru-stanu-da-procita-ustav-kosova

Foto: Kim

Rašić je rekao da premijer, sve dok se ne promeni Ustav Kosova, ima pravo da sam određuje vladajući kabinet bez konsultacija sa Skupštinom.

Prema njemu, u članu 94 Ustava Kosova stoji da premijer ima pravo da razrešava i postavlja ministre bez saglasnosti Skupštine.

Stano je juče na konferenciji za novinare rekao da „prema preliminarnim ocenama njegovo (Rašićevo) imenovanje nije u skladu sa ustavom“.

„Veoma je važno da sva imenovanja ministara budu u skladu sa Ustavom Kosova. Pozivamo vlasti na Kosovu da obezbede poštovanje Ustava. Prema našem preliminarnom čitanju, ovo imenovanje nije u skladu sa Ustavom Kosova“, rekao je Stano.

Kosovski premijer Alljbin Kurti imenovao je Rašića za ministra za zajednice i povratak nakon što je lider Srpske liste Goran Rakić podneo ostavku na tu funkciju 5. novembra, povodom odluke kosovske vlade o zameni srpskih registarskih tablica sa početnim slovima gradova na Kosovu, RKS tablicama.

Beta/N1
Tagovi: EUSkupštinaNenad RašićUstavPeter StanoKosovo

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije