Rašić o reakciji patrijarha Porfirija: Politika utiče na sve

Kosovski ministar za zajednice i povratak, Nenad Rašić, čestitao je Božić svim pravoslavnim vernicima, pre svega Srbima. Kazao je da ga je razočarala reakcija Srpske pravoslavne crkve nakon ...
Image

Rašić je danas u Gračanici rekao da ga je uznemirila odluka kosovskih vlasti da ne dozvole posetu patrijarha Porfirija krajem decembra, ali i da je razočaran jučerašnjim saopštenjem Srpske pravoslavne crkve nakon što je poseta odobrena.

Kazao je da je o zabrani ulaska na Kosovu patrijarhu Porfiriju saznao iz vesti.

„Osetio sam se neprijatno zato što nisam bio kontaktiran, jer se kroz normalne procese komunikacije mogla omogućiti ta poseta. Nažalost, ista stvar se desila juče dok sam bio kod premijera u kabinetu, kada sam sasvim slučajno saznao da je poseta tražena, ali kako mi je rečeno – na nepravilan način.“

Rašić je rekao da je tu nepravilnost pokušao da ispravi „iz sasvim iskrenih i verskih pobuda“.

„Video sam premijera, sastao se sa njim i zamolio ga da te 'tehničke prepreke' uklonimo i da se patrijarhu odobri ulazak kao i mnogo puta do sada, kako bi mogao da provede praznik baš na ovom mestu, gde je verovatno najbitnije. Ono što se posle toga desilo i izjava samog patrijarha me je vrlo neprijatno iznenadila, jer moja intervencija ni na koji način nije imala bilo kakvu političku težinu ili konotaciju, to je samo intervencija ili molba jednog vernika koji je voleo da njegov patrijarh dođe. U ovom slučaju se nažalost pokazalo da politika ima toliki dubok i jak uticaj na sve nas, pa čak u ovom slučaju i na patrijarha“, naglasio je Rašić.

Smatra da je patrijarh Porfirije jedan od, kako je rekao, najmiroljubivijih poglavara Srpske pravoslavne crkve i da se to videlo na ustoličenju u Pećkoj patrijaršiji.

Na pitanje zašto patrijarhu Porfiriju treba dozvola da dođe na Kosovo ako je njegovo sedište u Pećkoj patrijaršiji, Rašić je odgovorio da postoji memorandum potpisan od strane Beograda i Prištine, kojim se potvrđuje da svaka poseta zvaničnika i predstavnika SPC mora biti najavljena 48h ranije.

Naglasio je da je za odobravanje poseta zaduženo kosovsko ministarstvo inostranih poslova i da on lično u tu prepisku nije bio uključen.

„Mislim da ministarstvo za zajednice i povratak treba da bude prvi ili drugi kanal te komunikacije“, kazao je Rašić.

Uputivši čestitke vernicima povodom božićnih praznika, Rašić je kazao da su Srbi posvećeni miru.

„Mi smo narod posvećen miru i pomirenju. Želim da pokažem da mi jesmo tu da bi radili za interese svih ljudi – srpske i drugih zajednica. Kosovo jeste malo, ali ima mesta za sve nas koji smo čistog srca i koji želimo da živimo u harmoniji“, rekao je Rašić.

Govoreći o ZSO, Rašić je naglasio da je to obaveza koja mora da se ispuni.

„U politici i institucijama ne možete da ponište sve što se dešavalo u prethodnom mandatu, što znači da te obaveze ostaju i te obaveze moraju da se poštuju“, rekao je on.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.