Rašković Ivić iz Gračanice: Kosovo ne sme da bude pušteno iz krila Srbije

U okviru kampanje pred vanredne parlamentarne izbore u Srbiji zakazane za 17. decembar, potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić posetila je danas Gračanicu.
Image
Foto: Kim

„Želimo da prenesemo poruku Srbima na Kosovu i Metohiji da izađu na izbore, da se ne plaše i ne podležu autocenzuri“ – poručila je.

Rašković Ivić je u pratnji članova partije obišla manastir Gračanicu, a planira da poseti i Štrpce.

Biračima na Kosovu je poručila da se ova partija zalaže za odbacivanje nemačko-francuskog plana za Kosovo.

“Francusko-nemački sporazum je u stvari zaokruživanje državnosti Kosova i put takozvanog Kosova ka međunarodnim organizacijama odnosno ka Ujedinjenim nacijama. Što se tiče stolice u Ujednijenim nacijama ovaj sporazum otvara put ka stolici Kosova u UN-u, a to ne znači mir i stabilnost u Srbiji, to znači ujedninjenje Kosova jednog dana sa Albanijom, formiranje Velike Albanije koja će takođe imati apetite prema jugu Srbije i zapadu Severne Makedonije, i prema Crnoj Gori i prema Grčkoj, a to otvara konflikt velikih razmera. Naravno, ovde gde stojimo, ova Gračanica hiljadu i trista crkava i ogromni resursi koji se nalaze na Kosovu i Metohiji, to nam je zalog da KiM ne sme da bude puštena iz krila Srbije jer KiM jesu kolevka naše crkve i naše države. Ovo znači da se mi borimo za našu teritoriju i naše ljude. Teško je boriti se za ljude ako ih jednog dana pustite da se probude u nekoj drugoj državi”, kazala je potpredsednica Narodne stranke.

Na konstataciju novinara da Kosovo nije bilo tema kampanje, posebno one na vlasti, Rašković Ivić kaže da bi u tom slučaju SNS morao da otkrije svoj plan i ono što je već prihvaćeno, odnosno francusko-nemački plan.

Uprkos tome što Aleksandar Vučić tvrdi da ništa nije potpisao, Rašković Ivić naglašava da svako ko je studirao političke nauke zna da sve ono sa čim se složi vrh vlasti ima težinu potpisanog dokumenta.

“On je pristao, usvojio je usmeno nemačko-francuski plan koje dozvoljava Kosovu da pristupi međunarodnim organizacijama”, navela je ona.

Poruke da se ova partija zalaže za zamrznuti konflikt i ratnu opciju, Rašković Ivić negira, te navodi da treba započeti pregovore o Kosovu ispočetka:

“Nije rešenje ni međunarodna konferencija jer nju u ovom trenutku nema ko da organizuje a svet je isuviše unipolaran. Treba raditi strpljivo, treba se naravno brinuti o ljudima na Kosovou i Metohiji, činiti sve da se oni ovde zadrže, ali stati iza ili ispred Rezolucije 1244 i Ustava Srbije i polako krenuti u pregovore ali sa drugačijih premisa. Sa premisa državnosti Srbije na ovoj teritoriji i premisa Ustava Srbije koji ne samo u svojoj preambuli nego i u mnogim članovima kaže da je KiM deo Srbije, kao što to tvrdi i međunarodni dokument a to je Rezolucija 1244”.

Kaže da ne treba žuriti jer je, kako naglašava, Kosovo višedecenijski problem, te smatra da ne može brzo biti rešen.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.