Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Rasprava o prijemu Kosova u Savet Evrope možda tek 2025. godine

Biro Parlamentarne skupštine Saveta Evrope uputio je Odboru za politička pitanja i demokratiju prošlog petka (28. april) zahtev Kosova za članstvo u SE.
Image

„Odbor treba da imenuje izvestioca o tom pitanju na narednom sastanku. To će biti učinjeno na sednici 11-12. maja u Sevilji ili 19-23. juna u Strazburu. Od trenutka imenovanja, izvestilac ima dve godine da podnese izveštaj Odboru na raspravu i usvajanje“, kazali su za N1 u PR službi Saveta Evrope.

Prvi korak na tom putu biće načinjen na sastanku planiranom za 25. maj u Rigi (Letonija).

„Biro treba da imenuje dva eminentna pravnika, koji će pripremiti izveštaj o usklađenosti pravnog sistema podnosioca sa standardima Saveta Evrope, a u skladu sa ustaljenom praksom Parlamentarne skupštine SE, koje će uzeti u obzir izvestilac Odbora za politička pitanja i demokratiju“, rekli su u PR službi Saveta Evrope.

Naveli su i da se konsultacije sa Parlamentarnom skupštinom SE “odvijaju pre odlučivanja o zahtevima za prijem u Savet Evrope, a u skladu sa odredbama Statuta”.

To znači da će tek nakon okončanja procedure u Parlamentarnoj skupštini SE, koja može da potraje i dve godine, ta tema biti vraćena Komitetu ministara na odlučivanje.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.