„Razgovarao sam sa Pantićem, dobro je, ima terapiju…“

Ljubomir Pantović, pravni zastupnik bivšeg pripadnika Kosovske policije, Dejana Pantića, čije je hapšenje bilo povod da Srbi postave barikade na severu Kosova pre 13 dana, kazao je za TV ...
Image

Pantović je rekao da je kod svog klijenta „primetio nervozu, jer se već 13 dana nalazi u jednom kontejneru, uskom prostoru bez mogućnosti da izađe na čist vazduh i komunicira sa advokatom i porodicom“.

Dodao je da je bio u Osnovnom sudu u Prištini koji je i odredio pritvor Pantiću, gde je podneo pisani zahtev da mu se omoguće posete advokata i porodice, kao i da mu se obezbedi bar telefonski razgovor, a taj zahtev mu je i uslišen.

Prema rečima Pantovića, Pantić je potvrdio da ima sve što mu je potrebno, kao i svu potrebnu terapiju.

„Nadam se da će uskoro biti u normalnoj ustanovi za pritvor i da će sam pritvor vrlo brzo biti ukinut, jer nije ni bilo zakonskih razloga da mu se on odredi“, ukazuje Pantović.

Potvrdio je da se Pantić nalazi u bazi Kosovske policije u blizini Jarinja.

„Njegov boravak tu nije legalan, jer prema kosovskom zakonu o krivičnom postupkom pritvor se izdržava u ustanovama za pritvor, nikako van tog mesta. Kosovske vlasti to pravdaju vanrednom situacijom izazvanom barikadama, odnosno da su barikade krive što Pantić ne može biti u ustanovi za pritvor“, kazao je Pantović.

Dodao je da je juče devet policajaca helikopterom iz te baze prebačeno u Prištinu, ali ne i Pantić, ocenjujući da je on sada u nekoj ulozi taoca.

Naveo je i da mu je sudija iz Osnovnog suda rekao da dokle god traje situaija sa barikadama nije u mogućnosti da izda dozvolu za redovnu posetu Pantiću.

Na pitanje za šta se zapravo tereti Pantić, njegov advokat je pojasnio da se njemu stavlja na teret krivično delo – izvršenje terorističkog dela.

„On je navodno učestvovao u terorističkom aktu – napadu na biračko mesto u neposrednoj blizini zgrade u kojoj živi, radi sprečavanja održavanja lokalnih izbora koji su bili zakazani na severu Kosova pa odloženi“, naveo je Pantović.

Protest na severu Kosova, koji je Srpska lista najavila kao najveći ikada, održan je danas.

Na tom protestu obratio se i Pantićev sin, koji je kazao da barikade nisu postavljene samo zbog njegovog oca, već je to samo kap koja je prelila čašu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.