Razrešen dužnosti Upravljački tim za izradu nacrta Statuta ZSO, reakcija Kancelarije za KiM

Upravljački tim koji je tokom jučerašnje runde dijaloga u Briselu predstavio nacrt Statuta Zajednice srpskih opština - razrešen je dužnosti, saopštio je kosovski ministar ...
Image

Krasnići je u objavi na svom Facebook nalogu naveo da je Upravljački tim od danas bez statusa, jer su članovi te grupe predstavili svoj dokument.

„Prema nadležnostima koje su date Upravljačkom timu Briselskim sporazumom iz 2013. i 2015. godine, ovaj tim je sada bez statusa. Dakle, odlučio sam da razrešim dužnosti članove ovog tima – Danijelu Vujičić, Jelenu Bolović, Igora Kalamara i Dejana Radojkovića“, napisao je on.

Krasnići nije objavio da li je imenovao novi Upravljački tim, niti da li planira da to učini.

Petković: Priština nije imala nikakvo pravo da raspusti Upravljački tim

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, naglasio je da prištinske vlasti “nisu imale nikakvo pravo” da donesu odluku i raspuste Upravljački tim koji je izradio nacrt Statuta ZSO i predstavio ga juče u Briselu.

„Mandat Upravljačkog tima ne završava predstavljanjem nacrta Statuta ZSO, već on ima važnu ulogu u samom procesu formiranja ZSO, sve do njenog uspostavljanja“, poručio je Petković.

Naveo je i da je kosovski premijer Aljbin Kurti “ovom skandaloznom odlukom prekinuo proces formiranja ZSO, samo desetak sati nakon što je posle deset godina on najzad formalno pokrenut u dijalogu”.

„Sada je valjda svima jasno da Kurti ne želi da formira ZSO i da na svaki način želi da izbegne ovu najvažniju obavezu. Ovakvim iznuđenim potezima on nedvosmisleno pokazuje da ne želi mir i dijalog“, kazao je Petković.

Pozvao je predstavnike Evropske unije da “hitno zaustave bezakonje Aljbina Kurtija, jer ukidanje Upravljačkog tima vodi ukidanju ZSO i procesa dijaloga”.

POVEZANE VESTI:

Šta piše u Deklaraciji o nestalima koju su danas usvojili Vučić i Kurti?

Vujičić: Doživeli smo neprijatnost tokom predstavljanja Statuta ZSO

„U Deklaraciji o nestalima nema termina koji bi podrazumevao odgovornost Beograda“

Vučić: Biće primenjeno ono što je dogovoreno 2013. i 2015. godine ili je kraj svega

„Deklaracija je korak napred ka prihvatanju zločina koje je vlast u Srbiji počinila na Kosovu“

Borel: Deklaracija o nestalima i nacrt Statuta ZSO su dobre vesti, zabrinjava situacija na terenu

Kurti: Predstavljeni nacrt Statuta ZSO nespojiv sa ustavom Kosova


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.