Reakcija Kancelarija za KiM i Srpske liste povodom izgradnje policijske stanice u Zubinom Potoku

Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Srpska lista reagovale su na odluku o početku gradnje policijske stanice u Zubinom Potoku u blizini osnovne škole.
Image
Foto: Milentije Jakšić/KoSSev

Kancelarija za KiM: Još jedna akcija u cilju podizanja tenzija

„Vlasti Aljbina Кurtija svakodnevno nastavljaju sa eskalatornim i jednostranim akcijama na severu Кosova i Metohije koje za cilj imaju podizanje tenzija i izazivanje novih kriza i ugrožavanje opstanka našeg naroda“, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Takva u nizu je, dodaje se, i nova akcija Aljbina Кurtija da baš na veliki srpski praznik Svetu Petku otpočnu radovi na gradnji policijske stanice Кosovske policije u neposrednoj blizini Osnovne škole „Jovan Cvijić“ u Zubinom Potoku i to na zemljištu, ukazuju, koje je nekada pripadalo ovoj obrazovnoj ustanovi.

Roditelji dece koja pohađaju ovu školu, ali i ostali meštani Zubinog Potoka, revoltirani su i zabrinuti zbog činjenice da će im Кurtijeva policija biti u blizini dece, ističe se u saopštenju.

„Tim pre, kada se zna da ta ista Кurtijeva policija maltretira i prebija srpsku decu, puca u nenaoružane Srbe, svakodnevno hapsi, presreće i maltretira miran srpski narod i da oni nemaju ni šta da traže na severu pokrajine po slovu sporazuma, a kamo li u blizini škola“, ističu u Kancelarfiji.

Posle nelegalno izgrađenih baza na severu КiM, u Zubinom Potoku i Leposaviću, gradnja policijske stanice u blizini osnovne škole, ocenjuju u Kancelariji, novi je udar na mir i pokušaj zastrašivanja srpske zajednice „koja na Кurtijevu policiju gleda kao na okupatorsku silu“.

„Postavlja se pitanje na koje treba da odgovore i svi predstavnici međunarodne zajednice – zbog čega je Кurti odlučio da baš sada krene u realizaciju odluke stare pet godina i da gradi svoje policijske stanice u blizni osnovne škole i da li su slike teško naoružane tzv. kosovske policije ono što naša deca treba svakodnevno da gledaju i uz to odrastaju? I da li je to normalno bilo gde u svetu osim u Кurtijevoj ‘demokratiji'“, upitali su na kraju saopštenja.

Srpska lista: Institucionalni pritisak koji Kurti vrši nad našim građanima prevršio svaku meru

„Najava gradnje policijske stanice u blizini osnovne škole i vrtića u Zubinom Potoku, uz protivpravno oduzimanje zemljišta od obrazovnih institucija, za smeštaj jednonacionalne Kurtijeve policije koju srpski narod ne doživljava kao deo zajednice, izazvala je nezadovoljstvo građana na severu Kosova u Metohije, a posebno opštine Zubin Potok i predstavlja primer institucionalnog pritiska Prištine prema srpskom narodu“, saopšteno je iz Srpske liste.

„Previše je primera represije i prebijanja građana u opštini Zubin Potok od strane pripadnika Kurtijeve policije, te je ovakav potez očekivano izazvao uznemirenje građana“, navode u Srpskoj listi.

Prema njihovoj oceni, ova odluka ima za cilj stvaranje dodatnih tenzija i eskalacije situacije na severu Kosova, čime, dodaju, Kurti ignoriše pozive međunarodne zajednice za deeskalaciju i primenu sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština.

„Podsećamo javnost da Kurtijev režim iznosi lažne podatke o postojanju nekakve odluke iz 2018. godine o izgradnji policijske stanice, jer takva odluka nikada nije dostavljena lokalnoj samoupravi, niti je od tadašnjeg rukovodstva zatražena saglasnost niti odgovarajuće dozvole za izgradnju takvog objekta. Apelujemo na međunarodne predstavnike da obuzdaju Kurtija i spreče eskalaciju situacije na terenu te nastavak militarizacije naših opština. Sever Kosova i Metohije izgradnjom parapolicijskih baza od strane Prištine, sve više liči na zatvor na otvorenom ili Severnu Koreju, nego na evropska sela i gradove. Institucionalni pritisak koji Kurti vrši nad našim građanima, pa i nad decom je prevršio svaku meru i oni moraju hitno da reaguju. Isto tako zahtevamo reakciju i Euleksa i KFOR-a koji su odgovorni za bezbednost svih građana, ali i verujemo svesni da ovaj potez nije korak u pravom smeru u smislu deeskalacije situacije“, stoji u saopštenju Srpske liste.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.