Reakcija predsednika Srpske liste i gradonačelnika opština sa srpskom većinom povodom izjave Dželjalja Svečlje

Predsednik Srpske liste, Goran Rakić, kao i gradonačelnici više opština sa srpskom većinom na Kosovu, reagovali su na izjavu kosovskog ministra unutrašnjih poslova, Dželjalja ...
Image

Rakić: Nastojanje Svečlje da skrene pažnju javnosti sa neispunjenih obećanja, obija se preko leđa srpskog naroda

“Nastojanje ministra unutrašnjih poslova Prištine, Dželjalja Svečlje, da skrene pažnju javnosti sa neispunjenih obećanja koje je njegova stranka davala u kampanji, obija se po pravilu preko leđa srpskog naroda. Zato je u prethodnom periodu dao sijaset izjava u kojima bez ijednog dokaza napada potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, državu Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića”, izjavio je predsednik Srpske liste.

Svaki od tih napada obiluje neistinama, ali i očiglednom antisrpskom retorikom, ocenjuje Goran Rakić.

“Paradoksalno je da o vladavini prava govori Svečlja koji bez ijednog zakonskog osnova šalje na goloruk i miran narod do zuba naoružane specijalne jedinice koji prebijaju građane, pucaju na njih iz vatrenog oružja, uništavaju privatnu imovinu itd.”, dodao je Rakić.

“Nijedna laž protiv gospodina Radoičića koju ste izgovorili gospodine Svečla neće umanjiti vašu odgovornost za podizanje tenzija i ugrožavavanje mira, niti da ste albanskom narodu obećavali bolji život, a servirali mu stotine problema, počev od manjih plata, 15% inflacije, neodobravanja vizne liberalizacije, uništenog obrazovnog, socijalnog i zdravstvenog sistema, nepostojanje stranih investicija, neotvaranje radnih mesta itd.”, naveo je Rakić.

Licemerno je da Svečlja ili bilo ko iz Prištine govori obespravljenom srpskom narodu o vladavini prava. 

“Onom istom narodu koji do danas nije dočekao da se odgovorni za napade na njega i Srpsku pravoslavnu crkvu kazne. Cinično je da o poštovanju zakona govori bilo koji predstavnik Prišine, koji kaže da nikada neće primeniti odluku Ustavnog suda i vratiti manastiru Visoki Dečani zemlju, koji se hvale da nikada neće formirati Zajednicu srpskih opština iako je to obaveza međunarodnog karaktera, koji nije učinio ništa da spreči napade na povratnike i stvori bezbednosne uslove za povratak prognanih ili koji Srbe procesuiraju i gone bez ijednog dokaza”, ukazuje Rakić.

Lažnu brigu o Srbima, ali i o Albancima, Bošnjacima, Gorancima, Romima ostavite po strani, jer vaše izjave deluju žalosno u susretu sa realnošću koja postoji na ovim prostorima, poručio je Rakić.

“To što je za vas svaki Srbin kriminalac a sever El Dorado, jasno govori da ste ispunjeni mržnjom i željom da sever pretvorite u mesto sukoba. To vam neće poći za rukom jer to neće dozvoliti ni Srbi a ni Albanci, jer neće pristati da stradaju kako bi vi sticali jeftine političke poene”, stoji u saopštenju.

Radojević: Srbi znaju da su napadi na Radoičića plod potrebe da se oslabe Srbi na KiM i pokori sever

“Svesni namere Dželjalja Svečlje da opravda neosnovanu upotrebu sile, prekoračenje ovlašćenja i ugrožavanje mira, nije nas iznenadila njegova izjava protiv potpredsednika naše stranke gospodina Radoičića, niti njegova potreba da za sve okrivi njega, ili Srpsku listu ili čak predsednika Aleksandra Vučića”, saopštio je gradonačelnik Severne Mitrovice, Milan Radojević.

“Istina je ipak da svojim delovanjem i odlukom da slanjem albanskih specijalaca izaziva nemire na severu, pod velom tobož borbe protiv kriminala, želi da spasi svoju političku stranku od suda javnosti kojoj su u kampanji obećavali kule i gradove, a umesto toga im doneli siromaštvo, obezvređene zarade, inflaciju od rekordnih 15%, i pregršt neispunjenih obećanja”, kaže Radojević.

“Srbi znaju vrlo dobro da su svi napadi na potpredsednika Radoičića plod potrebe da se oslabe Srbi na Кosovu i Metohiji i pokori sever, ali Svečlja i ostali u Prištini moraju znati da je rezultat upravo suprotan. Da svaki napad na gospodina Radoičića je dokaz ispravnosti njegovih postupaka i opravdanost strahova građana od neodgovornih predstavnika Prištine”, dodao je Radojević.

Radojević je iskoristio priliku da javno upita Svečlju “da li je kriminal bio kada je Dželjalj Svečlja sa svojim partijskim kolegama kamenjem gađao svojevremeno policajce u Prištini, da li je tada razmišljao o njihovoj bezbednosti, njihovim životima, njihovim porodicama i da li je sebe nazivao kriminalcem koji ugrožava zakonitost i vladavinu prava”.

Patroliranje oklopnim vozilima i hamerima kroz centar grada , dok se održava Mitrovački festival kulture i dok deca igraju na bini, pokazuje kako Priština zamišlja borbu protiv Srba na severu, navodi Radojević. 

“Ne postoji grad u Evropi gde se patroliranje policajaca obavlja hamerima. Izgleda da deca koja igraju na bini i neguju kulturnu i folklornu tradiciju svoga naroda su pretnja po ustavni poredak Кosova”.

“Mi smo svoji na svome, mi znamo ko smo i šta smo, i znamo za vaše namere. Zato jasno poručujemo da odavde nema nazad”, zaključio je Radojević.

Milović: Političarima u Prištini potreban haos da prikriju osnovne probleme građana

“I pored ulaganja ogromnih napora od strane Srpske liste i države Srbije da se sačuva mir, očigledno je da su namere lidera kosovskih institucija, poput ministra Dželjalja Svečlje suprotno orijentisane, da je njima potreban haos kako bi prikrili sopstvenu nesposobnost da reše osnovne probleme građana”, izjavio je gradonačelnik Zvečana, Dragiša Milović, dodajući: “Zato i svakodnevno slušamo brutalne laži o svakom ko se drzne da brani kućni prag, a posebno protiv potpredsednika Radoičića, koga Svečlja ne vadi iz usta, što bi rekao naš narod, i koga predstavlja na najgori način a da za to nije dao nijedan dokaz, niti će takav dokaz ikada imati”.

“Svečlja u svojoj nesposobnosti da građanima na Кosovu i Metohiji obezbedi viznu liberalizaciju nudi im haos i tenzije, a umesto boljih plata policajcima šalje naredbe za dolazak na sever pod pretnjom otkazima i uz zabranu da čak i komuniciraju sa srpskim kolegama”, napominje Milović.

A kada govorimo o zakonitosti i vladavini prava, samo da podsetimo da je na Кosovu i Metohiji jedino na svetu prećeno lekarima koji su hteli da daju vakcine, da se samo ovde hapse vozači saniteta i zaplenjuju lekovi namenjeni bolesnima, dodao je Milović.

Vulović: Srpski narod a posebno građani Ibarskog Кolašina dobro znaju kakve su namere gospodina Svečlje i svite iz Prištine

Na istu izjavu, reagovao je i gradonačelnik Zubinog Potoka, Srđan Vulović.

“Srpski narod a posebno građani Ibarskog Кolašina dobro znaju kakve su namere gospodina Svečlje i svite iz Prištine, kao što znaju ko je odgovoran za njihovo svakodnevno maltretiranje u našim selima, na našim putevima i kućama, i neće uspeti namera Svečlje da lažima o istaknutim Srbima, poput gospodina Radoičića, ili izmišljotinama o srpskom državnom rukovodstvu umanji njegovu odgovornost za sve što se čini protiv golorukog naroda, ali i protiv mira na ovim prostorima”, stoji u saopštenju.

Jevtić: Potreban nam je mir, a ne sukobi

“Položaj Srba na Кosovu iz dana u dan je sve teži i teži. Na delu je opšta kriminilizacija svih Srba na Кosovu. Izgovori za kriminalizaciju Srba su različiti. Nekada je to srpska plazma keks ili koji litar srpskog ulja, ponekad lična karta ili tablice, u zavisnosti gde kao Srbin živite na Кosovu”, naveo je gradonačelnik Štrpca, Dalibor Jevtić. 

“I kada, na primer, Srbi poput nas u Štrpcu preregistruju vozila, izvade kosovska dokumenta, prihvate da budu deo kosovskih institucija, onda će naći druge razloge da nas predstave kriminalcima, pa će nam tako naći nekoliko litara mleka iz Srbije ili izmišljena afera oko kamera za špijunažu ili borba protiv ilegalne gradnje, gle čuda samo u jednoj srpskoj sredini na Кosovu!? Sve su drugo sredili, ostade im samo Štrpce o kome toliko brinu. I dokazi za privođenje, optužnice, tužbe, zatvaranje i pritvaranje Srba nisu potrebni. Tu i tamo koji svedok, ‘rekla-kazala’, ako si Srbin i smetaš onda je to dovoljno. Upašće ti u kuću, prodavnicu, izbaciti iz sopstvenog auta na auto-putu, uradiće sve kako bi te šikanirali. Samo ako si Srbin i ako im smetaš”, smatra Jevtić.

Dodaje da na Kosovu nije lako biti Srbin.

“I kada Srbin želi da se na Кosovo vrati optuže ga da je ratni zločinac. Кada Srbin želi da na Кosovu opstane optuže ga da je švercer. Кada se Srbin politički bori za svoj narod optuže ga da je kriminalac. Sve bi oni nas Srbe da kriminalizuju samo da nas nema i da im ne smetamo. Bogdan Mitrović, Milorad Đoković, Časlav Jolić, Zoran Đokić, Dušan Arsić, Dragan Stojanović i mnogi drugi nisu ratni zločinci već ljudi koji samo žele da budu svoji na svome, koji ne žele da svoju dedovinu prodaju nikome.”

Milan Radoičić nije kriminalac, već čovek koji se politički bori za interese svog naroda, poručuje Jevtić.

“Srpska lista nije kriminalna već politička organizacija koja je bedem odbrane Srba. Srbi nisu nikakvi i ničiji ‘špijuni’ već narod koji želi da živi u miru i slobodi. Potrebno je odmah prestati sa institucionalnim nasiljem nad Srbima. Potreban nam je mir, a ne sukobi”, poručio je Jevtić.

Milošević: Mir je osnov delovanja Srpske liste i nasušna potreba srpskog naroda

Mir je osnov delovanja Srpske liste i nasušna potreba srpskog naroda, poručio je gradonačelnik Novog Brda, Saša Milošević.

Ipak, dodaje, preduslov mira je da oni koji vode institucije ne koriste svoj položaj za ugnjetavanje građana. 

„U tom smislu pozivam Dželjalja Svečlju da umesto lažnih optužbi protiv srpskog naroda i njegovih političkih predstavnika, pre svega gospodina Milana Radoičića, građanima da odgovore na pitanje kada će živeti bolje, kada će početi da se ispunjavaju obećanja koje je davao u kampanji zajedno sa svojim kolegama, kada će odgovorni za napade na Srbe biti lišeni slobode, kada će se omogućiti bezbednost za povratak 250.000 raseljenih, kada će se Srbima vratiti imovina, kada će prestati šikaniranje našeg sveštenstva i kada će javno objaviti koliko je samo u poslednjih nekoliko godina bilo ubistava i drugih teških krivičnih dela u sredinama u kojima ima apsolutnu vlast, pošto je severom više nego opsednut“, stoji u saopštenju.

Šubarić: Izjava Svečlje napad na sve Srbe na KiM

“Srbi na Кosovu i Metohiji sa strahom primaju izjave albanskih političkih lidera koji se nalaze na čelu institucija, i neskriveno propagiraju antisrpsko raspoloženje”, reakcija je gradonačelnice Gračanice Ljiljane Šubarić.

“Da nije žalosno, bilo bi smešno da ministar policije Svečlja govori o borbi za zakonitost, a da pritom nije dao nijedan odgovor kada će odgovorni za desetine napada na Srbe biti privedeni pred lice pravde, i da li je zakonit bio upad u našu opštinu bez sudskog naloga januara ove godine”, navela je.

Izjave protiv lidera Srpske liste, pre svega protiv gospodina Radoičića, smatra Šubarić, nisu napad na njega kao pojedinca, već napad na svakog ko nije spreman da bude ponizan sluga Prištine, napad na sve Srbe na Кosovu i Metohiji.

Ristić Ilić: Izjave Svečlje izazivaju strah među Srbima

“U trenutku strašne krize koja pogađa čitav svet izjave kojima se očigledno kriminalizuje čitav srpski narod na Кosovu i Metohiji od strane ministra policije Dželjalja Svečlje izazivaju strah među našim narodom koji se svakodnevno suočava sa problemima i napadima”, ukazuje gradonačelnica Raniliga Katarina Ristić Ilić. 

Ovakve izjave su, ocenjuje ona, napad na svakog Srbina bez obzira da li živi na jugu ili severu, i oni najdirektnije podgrevaju međuetničku netrpeljivost čiji je rezultat po pravilu napad na naše građane ili na njihovu imovinu.

“Pozivam međunarodne predstavnike da hitno reaguju i ne dozvole da neodgovorni pojedinci ugrožavaju mir na ovim prostorima”, podvukla je Ristić Ilić.

Todić: Svečlja lažima sakriva sopstvenu nesposobnost

“Paušalne ocene i nastojanje da se kriminalizuje sever Кosova i Metohije od strane Dželjalja Svečlje i ostalih predstavnika Prištine, su primer licemerja i neistina koje se svakodnevno plasiraju, ali koje naš narod više nego dobro razume”, reagovao je i gradonačelnik opštine Leposavić, Zoran Todić.

“Plasiranjem neistina i pokušajem kriminalizacije severa Кosova i Metohije, Svečlja uporno sakriva svakodnevno maltretiranje građana četiri opštine na severu Кosova i Metohije od strane njegove ROSU policije, pokušavajući da ih dugim cevima i pod punom ratnom opremom zaplaši. Privođenje medicinskih radnika, pretresi i oduzimanje medicinske opreme, primeri su necivilizacijskog čina koji je retko gde zabeležen u svetu, a Dželjalj Svečlja time može da se pohvali. Napomenuo bih i prokopane puteve u blizini administrativne linije, kojima su mnoge naše stanovnike koji žive u blizini sprečili da dođu do svojih kuća i imanja, kako bi obrađivali i živeli normalno kao vekovima unazad”, napominje Todić.

Ministar policije, kaže Todić, “izmišlja kriminal na severu i kriminalizuje sve što je srpsko, namerno zaboravljajući da pomene da se u zadnjih nekoliko godina nije dogodilo nijedno teško krivično delo na severu, niti ubistvo, niti razbojnička krađa, a sve to se svakodnevno dešava južno od Ibra u sredinama koja su pod njegovom ingerencijom”.

„I ne samo ubistva, razbojništva, upadi u stanove, u kuće, u kojima su stradali građani, podsećam javnost i na ubistvo kandidata za gradonačelnika Peći u sred kampanje za lokalne izbore koji su se desilo a koje Svečlja namerno sakriva, kao što sakriva i odgovornost za stotine napada počinjenih protiv Srba a za koje niko nije osuđen. Dakle, da budemo jasni, prozreli smo nameru Dželjalja Svečlje koji lažima sakriva sopstvenu nesposobnost”, podvukao je Todić.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.