Reakcije Kancelarije za KiM i Svećlje povodom hapšenja Srbina koji se tereti za ratni zločin

Povodom hapšenja muškarca srpske nacionalnosti, optuženog da je počinio ratni zločin, iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju poručili su da su “Srbi na ovim prostorima, posebno južno ...
Image

U Kancelariji su kazali da je uhapšeni Z. A. otac troje dece, iz sela Ajnovce u Kosovskoj Kamenici.

Uhapšenom licu je obezbeđen advokat, dodali su.

„Z. A. je pripadnik Kosovske policije i postavlja se logično pitanje kako je prošao sve neophodne provere i testove za rad u ovom organu, a sada je naprasno optužen za navodni ratni zločin?! To otvara opravdanu sumnju da su motivi njegovog hapšenja posve drugačije prirode“, naveli su u Kancelariji za KiM.

Naglasili su da “za Srbe na KiM nema ni prava ni pravde, da im se presude po političkom i etničkom ključu izriču u javnosti, čime im se krši pretpostavka nevinosti i uskraćuje pravo na pravično suđenje”.

O ovom slučaju obavestili su predstavnike međunarodnih organizacija na Kosovu.

Svećlja: Ne zaboravljamo niti opraštamo zločine počinjene tokom rata na Kosovu

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja, oglasio se nakon hapšenja Z. A. koji se tereti da je izvršio ratni zločin.

Svećlja je poručio da se “ne zaboravljaju niti opraštaju zločini počinjeni tokom rata na Kosovu”.

„Pravda za svaki neljudski čin prema nedužnom stanovništvu je neizbežna. Počinioci krivičnih dela protiv nevinog stanovništva nikada nisu kažnjeni za ove zločine ili su kažnjeni minimalno“, naveo je Svećlja.

On je naglasio da je “pravda spora, ali neizbežna”.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.