Reakcije na odluku kosovske vlade za registarske tablice

Posle najnovije odluke kosovske vlade u vezi sa novim meram za srpske registarske tablice, usledile su prve reakcije. 
Image

Odluka kosovske vlade podrazumeva prolongiranje roka za preregistraciju na „RKS“ tablice. Međutim, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, tvrdi da je kosovski premijer Aljbin Kurti „spremio pakao“ za Srbe na Kosovu i Metohiji od 1. novembra, ali i da je „svaka vrsta tenzija i krize“ na KiM izbegnuta „jedino zahvaljujući“ Srbima na KiM i srpskom predsedniku. Srpska lista navodi  da će izricanje prve mere novčane kazne za srpske registarske tablice biti povod za „žestok odgovor i otpor srpskog naroda“. Partija kosovskih Srba pozdravila je odluku kosovske vlade. Iz Narodne stranke postavljaju pitanje – da li su automobilske tablice sa oznakama Republike Srbije u stvari „najveća svetinja“ za vlasti u Beogradu.

Petković: Kurti „spremio pakao“

„Čitavoj međunarodnoj javnosti je dobro poznato da je Kurti spremio pakao za Srbe na Kosovu i Metohiji od 1. novembra, pod punom svešću i odgovornošću o konsekvencama takvog postupanja po čitav region Zapadnog Balkana. Ali, koliko god Kurti sanja da će pokoriti srpski narod, neka dobro zna da se to nikada neće desiti i da će Beograd uvek biti uz svoj narod na Kosovu i Metohiji“ – naveo je direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, u reakciji na najnoviju odluku kosovske vlade. 

On navodi da Aljbin Kurti i Besnik Bisljimi nisu zavarali „svojim providnim lažima i demagogijom“, navodeći da su „plodno tlo za svoje militantne snove“ Kurti i Bisljimi „našli u neznatnom delu srpske javnosti koja je laka da nekritički poveruje u laži koje svakodnevno servira Priština“. 

„Svaka vrsta tenzija i krize na Kosovu i Metohiji izbegnuta je jedino zahvaljujući odmerenom i odgovornom postupanju srpskog naroda u pokrajini i predsednika Vičića i zato nema te podmetačine koju će Kurti i Bisljimi pokušati da sprovedu u delo i zavaraju bilo koga da su spremni na kompromis, jer sve što rade, rade s dugoročnim ciljem proterivanja srpskog naroda iz pokrajine. To im Beograd nikada neće dozvoliti“ – zaključio je Petković. 

Srpska lista: Novčane kazne povod za „žestok odgovor i otpor“

„Imajući u vidu plan Aljbina Kurtija da Srbima koji poseduju legalne i legitimne registarske oznake koje izdaju organi Republike Srbije izriče nekakve ukore i druge kazne, u ime srpskog naroda sa ovih prostora želimo da mu jasno i nedvosmisleno poručimo da će izricanje prve mere novčane kazne biti povod za žestok odgovor i otpor srpskog naroda, jer smo svesni pravih namera vlastodržaca iz Prištine“ – navodi se u saopštenju iz Srpske liste, te dodaje da srpski narod neće „nemo posmatrati obespravljivanje, ukidanje KM tablica, to jest, slobode kretanja i ugrožavanje našeg opstanka“. 

„Najava Aljbina Kurtija nije ništa drugo nego želja da se nastavi sa planom progona Srba sa svojih vekovnih ognjišta. Koristimo priliku da našim građanima još jednom prenesemo jasnu poruku predsednika Aleksandra Vučića, Srbi na Kosovu i Metohiji nisu sami, niti će država Srbija dozvoliti progon i proterivanje našeg naroda“ – naveli su. 

Partija kosovskih Srba: Odluka racionalna, daje novi prostor

„Pozdravljamo odluku Vlade Kosova o registarskim tablicama. Ova racionalna odluka daje novi prostor pregovaračima i posrednicima da se pronadje pravedno i održivo rešenje za sve gradjane na severu Kosova i Metohije. Nadamo se da će trajno rešenje biti neopterećeno politikom i u korist gradjana na severu Kosova koji decenijama koriste KM registarske oznake na automobilima“ – naveli su iz Partije kosovskih Srba. 

Narodna stranka KiM: Srbi da se organizuju oko novih predstavnika

Iz Narodne stranka pobrojali su sve dosadašnje odluke srpske vlasti u korist integracije kosovskih Srba i ukidanja srpskih institucija na Kosovu. 

„Saznali smo da su lični automobili Srba sa Kosova i Metohije odjednom postali 'imovina u rangu svetinja', o kojoj se mora brinuti i to više nego što se brinulo o životima Srba sa Kosova i Metohije, njihovim hapšenjima i privođenjima“ – naveli su i dodali:

„Srbima ne preostaje ništa drugo nego da se organizuju i okupe za odbranu svojih interesa oko novih predstavnika i da pokušaju da nađu svoje mesto pod suncem, a koje neće podrazumevati ni selidbe niti dalja maltretiranja. Srbi više nemaju vremena za čekanja i plakanja iz Beograda“.

Novi DSS KiM: Demokratskim sredstvima za svoje pravo na život 

Nova Demokratska stranka Srbije KiM navodi da nisu iznenađeni najnovijom odlukom kosovske vlade, te pozivaju „sve Srbe“ kojima je, kako su naveli, „država Srbija jedina otadžbina“ da se „svim demokratskim sredstvima“ izbore za „svoje pravo na život“.

„Bilo je pritisaka, biće ih još, ali nema mesta panici. Svoji smo na svome“ – zaključili su. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.