Reakcije srpskih političkih predstavnika na ranjavanje srpskog dečaka i mladića u Gotovuši: Osude i zahtevi za reakciju međunarodne zajednice

Niz je reakcija srpskih političkih predstavnika nakon ranjavanja srpskog dečaka i mladića u Gotovuši. Osudili su napad i zatražili reakciju. 
Image

„Najoštrije osuđujem ovaj opak zločin“ navela je srpska premijerka, Ana Brnabić, zatraživši od međunarodne zajednice da „odmah reaguje i privede krivce pravdi“.

„Ovo je još jedan u nizu strašnih incidenata koji pokazuju težinu uslova u kojima Srbi na Kosovu i Metohiji svakodnevno žive. Kada se regularno i sistematsko nasilje stalno potcenjuje, tada se ekstremizam brzo širi od razočaranog rukovodstva u šire društvo, a zločini postaju uobičajena činjenica svakodnevnog života potlačenih“ – navela je ona na Tviteru, nazvavši Kosovo „poslednjim getoom u Evropi“.

„Šta je osim mržnje moglo da natera nekoga da na ovaj sveti dan puca na decu koja samo pokazuju koliko poštuju svoju tradiciju?“ – upitao je ministar odbrane Srbije, Miloš Vučević. 

„Šta je jedna necivilizacijska i zlikovačka kampanja i antisrpska histerija koju vode takozvane prištinske vlasti mogla da proizvede osim mržnje i pokušaja uništavanja svega što je srpsko?“ – upitao je takođe. 

Vučević je dodao je ovo još jedan „u nizu etnički motivisanih brutalnih napada“ na Srbe na Kosovu i Metohiji. 

„Ovo je još jedan dokaz koliko je ugrožena njihova bezbednost“ – dodao je. 

„I više niko ne može da sakrije da su Srbi na Kosovu i Metohiji svakodnevno izloženi nasilju. A neka se Kurti i njegovi pomagači i sponzori zapitaju hoće li im se vratiti svo zlo koje čine, neprestano terorišući srpski narod, i podstičući otvorenu mržnju i šovinizam“ – zaključio je. 

Ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama, Marko Đurić, naveo je da se najnoviji incident dogodio posle „ponovljenih ciklusa eskalacionih poteza Prištine“, te da je to učinjeno „namerno“ na Badnje veče.

„Moraju postojati trenutne posledice i reakcije međunarodne zajednice“ – ocenio je. 

„Najoštrije osuđujemo napad na srpskog dečaka i mladiće u opštini Štrpce, pružamo maksimalnu podršku građanima u toj opštini pri iskazivanju protesta“ – naveli su iz Građanske inicijative Srpski opstanak i GI za Zubin Potok.  

„Zahtevamo od vlade u Prištini da se svi počinioci ovog oružanog, etnički motivisanog napada pod hitno izvedu pred lice pravde. Apelujemo na međunarodnu zajednicu, kao i na javnost na Kosovu da izvrše pritisak na zvaničnike u Prištini koji agresivnim antisrpskim narativom potpiruju ovakve događaje koji mogu dovesti do egzodusa srpskog naroda“ – naveli su.

Čitajte još: 

Otac ranjenog mladića u Gotovuši: Ne znam koga bih osudio

Kurti osudio ranjavanje dečaka i mladića u Gotovuši: Osumnjičeni će se suočiti sa pravdom

Srpska lista u reakciji na ranjavanje dečaka i mladića u Gotovuši: Potrebna najoštrija reakcija međunarodne zajednice i bezbednosnih institucija

KP: Uhapšen osumnjičeni za ranjavanje dečaka i mladića u Gotovuši

Kancelarija za KiM: Dečak i mladić ranjeni u Gotovuši

 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.