Reakcije nakon izbora na severu Kosova

U opštinama na severu Kosova juče su održani vanredni lokalni izbori, koje su Srbi bojkotovali. Nakon objavljivanja preliminarnih rezultata izbora, na kojima je svoje biračko pravo iskoristilo ...
Image

Radoičić: Veliko hvala Srbima na dokazanom patriotizmu

Potpredsednik Srpske liste, Milan Radoičić, zahvalio je Srbima iz Leposavića, Zvečana, Кosovske Mitrovice i Zubinog Potoka na, kako je istakao, ko zna koji put dokazanom patriotizmu, dostojanstvu, časti i jedinstvu.

Onima koji “misle da mogu da vode opštine na severu sa samo jednim ili dva procenta glasova”, poručuje da im srpski narod to nikada neće dozvoliti.

“Na nama je da zajedno sa našom državom Srbijom i predsednikom Aleksandrom Vučićem nastavimo borbu za očuvanje mira i prava Srba da žive svoji na svome. Nadam se da su svi dobro razumeli jasnu poruku koju im je srpski narod sa severa Kosova i Metohije poslao”, poručio je Radoičić. 

Saopštenje je završio rečima “živela Srbija!”

Radoičić je inače, u subotu, na dan predizborne tišine, pozvao građane sa severa da bojkotuju izbore.

PKS: Srbi se ne mogu naterati protiv Srba

“Zahvaljujemo se svim simpatizerima i članovima naše stranke. Pokazali smo da se Srbi ne mogu naterati protiv Srba”, oglasili su se iz Partije kosovskih Srba, nakon objavljivanja preliminarnih rezultata izbora na severu Kosova.

Iz PKS-a, koji predvodi Aleksandar Jablanović, a koji se na ovim izborima kandidovao za gradonačelnika opštine Leposavić, pa u poslednjem trenutku odustao, navode da je “vlada Aljbina Kurtija pokazala da nije sposobna da organizuje izbore na severu Kosova i da se uticaj njegovog Pokreta Samoopredeljenje na severu meri sa malo slabijom svadbom”.

“Na nama ostaje da se nadamo da ova komedija od izbora neće imati svoj nastavak i da je Kvinta razumela stav i odluku Srba na severu Kosova”, saopšteno je iz ove partije.

Iz PKS-a su uputili zahvalnost Vladi Srbije i predsedniku Aleksandru Vučiću “što nas nisu napadali” i što su, kako se dodaje, “imali strpljenja i poverenje u to da ćemo doneti pravu odluku u interesu Srba i mira”.

Ambasada SAD: Izbori u skladu sa ustavom, žalimo što nisu učestvovale sve stranke

Iz ambasade SAD u Prištini saopšteno je da je njihov stav da su izbori održani u četiri opštine na severu Kosova u skladu sa kosovskim ustavnim i zakonskim zahtevima, istovremeno izrazivši žaljenje što nisu sve stranke iskoristile svoje, kako navode, demokratsko pravo da učestvuju na ovim izborima.

“Nastavićemo da sarađujemo sa svim relevantnim stranama o narednim koracima”, poručili su iz ambasade u saopštenju objavljenom na svom sajtu, ukazujući na važnost i posvećenost SAD punoj primeni Ohridskog sporazuma. 

SAD podržavaju, kako se dodaje, “raznoliku, inkluzivnu, multietničku demokratiju na Kosovu i izbore koji su u njenoj suštini”. 

“Žao nam je što sve stranke nisu iskoristile svoje demokratsko pravo da učestvuju na izborima. Učešće na izborima pomaže da se osigura da lideri predstavljaju stanovništvo kome služe. Glasanje je suštinska sloboda demokratskih društava”, navodi se u saopštenju. 

U saopštenju se ističe da SAD prepoznaju “napore izbornih zvaničnika iz Prištine da biračka mesta stave na raspolaganje građanima koji žele da ostvare svoje pravo glasa, uz svođenje na minimum mogućih tenzija”. 

Ujedno izražavaju zahvalnost na, kako ocenjuju, profesionalizmu Kosovskoj policiji, Misiji Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) i KFOR-u u obezbeđivanju bezbednog okruženja za izbore.

“Nastavićemo da sarađujemo sa svim relevantnim stranama u vezi sa narednim koracima. Takođe, ponavljamo važnost i našu posvećenost punoj implementaciji Ohridskog sporazuma”, zaključuje se u saopštenju.

Na izborima u četiri opštine na severu Kosova, svoje biračko pravo iskoristilo je manje od tri i po odsto glasača od ukupnog broja upisanih u birački spisak.

Uprkos tome što su Srbi ove izbore bojkotovali, kandidati Samoopredeljenja za gradonačelnike proglasili su pobedu u Severnoj Mitrovici i Leposaviću, a kandidati DPK u Zvečanu i Zubinom Potoku.

Pročitajte i ovo:

Preliminarni rezultati: Atić gradonačelnik Severne Mitrovice, Peci – Zvečana, Zećiri – Zubinog Potoka, a Hetemi – Leposavića

Svećlja: Izbori su uspešni sa bezbednosne i pravne tačke gledišta, Srbi ih bojkotovali zbog pritiska Beograda

Kosovska policija: Izbori na severu prošli bez incidenata

Atić: Ja sam budući gradonačelnik Severne Mitrovice

DnD: Improvizacija izbornog procesa i bojkot od strane Srba na severu Kosova

Vanredni lokalni izbori na severu Kosova – zatvorena birališta

 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.