Posle određivanja kućnog pritvora Pantiću: Specijalno tužilaštvo o razlozima, tužilački savet reaguje zbog Kurtija, u Prištini grafiti

Specijalno tužilaštvo Kosova pojasnilo je zašto su zatražili od suda da Dejanu Pantiću bude određen kućni pritvor. Oglasio se i kosovski tužilački savet usled ranije izjave ...
Image

„Iako je protiv okrivljenog postojalo rešenje o određivanju pritvora, zbog već poznatih okolnosti, on nikada nije određen u skladu sa zakonom. Nakon obilaska lekarskih ekipa EULEX-a, koji su utvrdili da je okrivljeni lošeg zdravlja, preporučili su lečenje u bolničkom centru, ali ni ova preporuka nije sprovedena. Specijalno tužilaštvo Republike Kosovo je sa zdravstvenog aspekta, a istovremeno i ljudskog, predložilo Osnovnom sudu u Prištini izmenu mere pritvora okrivljenom Pantiću, pošto nije mogao da uživa prava koja pripadaju njemu pritvorenicima u pritvorskim centrima“ – stoji u saopštenju kosovskog specijalnog tužilaštva. 

Oglasio se i kosovski tužilački savet, a nakon izjave kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je „veoma radoznao“ da sazna kako je doneta odluka da se mera sudskog pritvora Pantiću zameni kućnim pritvorom.

Iz tužilačkog saveta naveli su da su duboko zabrinuti zbog izjava kosovskog premijera i njegovih saradnika u vezi sa zakonskom odlukom.

„Tužilački savet Kosova (TSK) ocenjuje da su ovakve reakcije premijera Kurtija i njegovih potčinjenih tendencija mešanja u poslove i nezavisnost tužilačkog sistema Republike Kosovo. Isto tako, TSK izražava duboko ogorčenje na zahtev premijera Kurtija da bude obavešten o imenu tužioca koji je podneo zahtev za izmenu mere protiv okrivljenog Pantića, jer to, osim što utiče na samostalan rad tužioca, može da podstakne reakcije koje bi mogle da ugroze njegov život“ – dodaje se. 

A u Prištini osvanuli su grafiti protiv sudije i tužioca zbog odluke o kućnom pritvoru Pantiću. 

Na zgradi Narodnog pozorišta u Prištini ispisani su grafiti protiv sudije M. B. i tužioca A. Š. koji su doneli odluku o kućnom pritvoru u slučaju bivšeg policajca Dejana Pantića, javlja Express. 

Podsetimo, Dejanu Pantiću je danas mera pritvora zamenjena kućnim pritvorom. Pantić je bivši pripadnik Kosovske policije koji se sumnjiči za napad na prostorije Opštinske izborne komisije u severnom delu Kosovske Mitrovice. On je 10. decembra zadržan na prelazu Jarinje nakon čega su i postavljene barikade na severu Kosova. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.