10:42, 27.02.2020Izvor: Beta / N1

Registrovan prvi slučaj koronavirusa u Severnoj MakedonijiU Severnoj Makedoniji registrovan je prvi slučaj novog koronavirusa, izjavio je ministar zdravstva Venko Filipče.

registrovan-prvi-slucaj-koronavirusa-u-severnoj-makedoniji

Foto: N1

Novinarima je rekao da se razbolela jedna žena koja je pre mesec dana bila u Italiji, a već dve sedmice je bolesna.

"Inicijalno je tretirana u tamošnjoj zdravstvenoj ustanovi, ali nije testirana na korona virus i odmah po dolasku u Severnu Makedoniju je došla u Kliniku za infektivne bolesti u Skoplju," rekao je ministar.

"To mi daje za pravo da mislim da je kod nje inkubacija odavno prošla i da tokom putovanja nije predstavljala opasnost da bolest prenese drugim ljudima. Ali, postupamo po svim protokolima što znači da se proveraju svi koji su doputovali s njom", rekao je Filipče.

Svi ti putnici će kako je istakao ministar zdravstva, biti identifikovani, testirani na odgovarajući način i stavljeni u 14-dnevnu izolaciju.

Filipče je istakao da nema mesta za paniku.

Naveo je da je pacijetkinja obolela od novog koronavirsa smeštana u Kliniku za infektivne bolesti na odeljenje za izolaciju i ima odgovarajuće lečenje.

Direktor Instituta Severne Makedonije za javno zdravlje, Žarko Karadžovski, rekao je da je ta pacijentkinja koja je obolela od virusa "Covid-19", rođena 1970. godine, na teritoriji Skoplja i da je duže vreme boravila u Italiji.

Na konferenciji za novinare u Vladi Severne Makedonije govorio je i premijer Oliver Spasovski koji je istakao da je "najvažnije to što je situacija pod kontrolom i sve državne službe su potpuno spremne da reguju na novonastale uslove".

"Zato vas uveravam da nema razloga za bilo kakvu paniku, jer je uspostavljena kontrola i sistemi su u potpunosto spremni", rekao je Spasovski.


Tagovi: Region i svetKorona virus

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije