Rekordan broj tražilaca azila u EU, Albanija na vrhu liste na Zapadnom Balkanu

Blizu 966.000 lica zatražilo je međunarodnu zaštitu u Evropskoj uniji 2022. godine, 50 odsto više nego godinu dana ranije. Prema agenciji EU za azil, ovo je najveći broj tražilaca azila ...
Image

To ne uključuje preko 4 miliona ukrajinskih izbeglica koje su u martu prošle godine dobile status posebne privremene zaštite od EU. 

Najviše zahteva za azil podneli su Sirijci, Avganistanci i Turci, ali se povećao i broj zahteva sa Zapadnog Balkana, uglavnom sa Kosova, iz Albanije, Severne Makedonije i Srbije.

Najviše tražilaca azila ima Albanija – 13.043. Od toga je 2.349 ponovljenih zahteva, dok je prihvaćeno samo 6 odsto prijava. Prema podacima, 3197 stanovnika sa Kosova je zatražilo azil, a ovo pravo je priznato za 8 odsto njih.

Prema izveštaju, oko 4 odsto tražilaca azila bili su maloletnici bez pratnje. Ovo je najveći broj zabeležen od 2015.

Agencija EU povezala je povećanje broja zahteva za azil sa ublažavanjem restriktivnih mera zbog pandemije korona virusa, povećane nesigurnosti ishrane i sukoba u mnogim delovima sveta.

Posle više od 10 godina rata i ekonomske krize, Sirija je i dalje zemlja sa najviše tražilaca azila, odnosno registrovano je 132.000 zahteva za azil.

Klan


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.